Egy 50w-os fogyasztot sorba kapcsolunk egy masik fogyasztoval, ennek kovetkezteben teljesitmenye 22W-ra csokken. Hany Wattos a masik fogyaszto?
I=allando
U=230V
A VÁLASZ: A FENE TUDJA, ÉRTELMETLEN AZ EGÉSZ.
Miért: az I nem lehet állandó, mert bármit (ami nem 0 ohm) sorba kapcsolok egy másik fogyasztóval, akkor az áram csökkeni fog.
Ha netán az "I=allando" lenne egy adat, azt kell mondjam, hogy azt megadni felesleges, mert a sorba kapcsolt fogyasztókon az áram állandó, ugyanaz.
Mégegyszer.. Nem értelmezhető a feladat, de erőszakoljunk valamit..
Ha 230V-on 50W-os, akkor az árama az alapképlat szerint:
N=U*I Kiszámolva: 50/230=0,217A
Na ez az áramérték sehol nem szerepel a későbbiekben!!
Na, ezt felesleges volt kiszámolni, rossz irányba indultam. Csak az áram miatt tettem...
Az 50W-os fogyasztó ellenállása: P=Unégyzet/R
Rendezve számolva: Unégyzet/P=1058ohm.
Ha immár a valamikori 50W-os 1058ohmos ellenállás 22W-ot fogyasszon, akkor sarkain a feszültség: P=Unégyzet/R-ből
rendezve: gyök alatt(P*R)=152.5V
Ebből számolható az átfolyó áram:I=U/R=0,144A
Immár a másik fogyasztóra, miután sorba vannak kötve és a tápláló feszültség még mindig 230V, a rájutó feszültség: 230-152,5=77,5V
És akkor a másik fogyasztó teljesítménye: P=U*I
77,5*0,144=11,16W
Nem tudom hogyan jelölitek, a teljesítményt az elején N-nek írtam, később P-nek.
Ne zavarjon meg....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!