Kémia - sav-bázis számítások? Valaki tud benne segíteni?
Van két ilyen feladat, amit nem értek:
1. Összeöntünk 100 cm3, 1 mol/dm3 koncentrációjú kénsav- és 100 cm3, 1 mol/dm3 koncentrációjú nátrium.hidroxid-oldatot. Milyen anyagmennyiségű új anyag keletkezik az oldatban? Melyik reagáló anyagból és milyen mennyiségű marad?
Az addig tiszta, hogy fel kell írni a reakcióegyenletet, az megvan. Na most ugye azt nem értem, hogy ugye a reakcióegyenletben a sztöchiometriai arányok úgy vannak, hogy a NaOH 2, a H2SO4 az 1, a Na2SO4 1, a víz 2 mol. Ha kiszámoljuk a megadott c-ből és V-ből a molokat akkor kijön, hogy 0,1 mol mindkettő. Ez nem egyeztethető össze a reakcióegyenletben vett molaránnyal, mert annak akkor úgy kéne lennie, hogy 1:1. A megoldókulcsban azt írják, hogy az egyenletből látható, hogy a NaOH elfogy, és így keletkezik 0,05 mol Na2SO4. De miért fogy el ezt honnan látom? Nem érteeeem. Nagyon megköszönném a segítséget.
2. 20,0 g bárium-karbonátot sztöchiometrikus mennyiségű, 20,0 m/m %-os 1,10 g/cm3 sűrűségű sósavban oldunk, majd az oldatot 0 Celsiusra hűtjük. Hány g szilárd anyag válik ki? A telített oldattal egyensúlyban lévő szilárd fázis összetétele: BaCl2 * 2H2O. 100 g víz 0 Celsiuson 30,7 g vízmentes bárium-kloridot old.
Ezt totál nem értem, el se tudok indulni.
Ha egy feladatban is segítene valaki, nagyon hálás lennék.
Nagyon szépen köszönöm a segítséget előre is!
1. Szerintem ez a feladat úgy rossz ahogy van, mert ha pont 1:1 arányban találkoznak, akkor nem nátrium-szulfát (Na2SO4) fog keletkezni, hanem nátrium-hidrogén-szulfát (NaHSO4):
És mivel ehhez ugye 1:1 arányban sztöchiometrikus NaOH és H2SO4 kell, mindkettő pontosan elfogy, és ugyanennyi mól, vagyis 0,1 mol NaHSO4 és H2O keletkezik.
De ha mégis "sima", tehát hidrogén-mentes nátrium-szulfátban gondolkozunk, akkor azért fogy el a NaOH, mert abból van kevesebb, mint amennyi sztöchiometrikusan kellene, hiszen abból ugye dupla annyi kellene, mint kénsav, de csak ugyanannyi van, tehát elreagál a kénsav felével, ami csak 0,05 mol kénsav, és ugyanennyi anyagmennyiségű, tehát szintén 0,05 mol só fog keletkezni.
14,2 g BaCl2*2H2O
Ez a megoldás, szóval nagyjából igen annyi.
Le tudnád nekem vezetni kérlek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!