Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Mi a felszín képlete a félheng...

Mi a felszín képlete a félhenger palástjának?

Figyelt kérdés
A válaszokat előre is köszönöm!

2018. dec. 14. 13:12
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

r:= az alapkör sugara

m:= magasság

A=r^2+2*r*m+r*pi*m

2018. dec. 14. 13:16
 2/10 A kérdező kommentje:

Köszi!

Azt szeretném megkérdezni, hogy itt nem az a képlete a palástnak, hogy r*π.m, mert itt csak félhengerről van szó?

2018. dec. 14. 13:48
 3/10 A kérdező kommentje:
r*π*m
2018. dec. 14. 13:50
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Ja, bocs én nem csak a palástot számoltam, úgyhogy neked van igazad.
2018. dec. 14. 14:00
 5/10 anonim ***** válasza:

"A=r^2+2*r*m+r*pi*m"

Ez így nem jó!

Az első tagnál kimaradt a 'pi'.

2018. dec. 14. 14:01
 6/10 anonim ***** válasza:

"félhenger palástjának"

Bocs akkor az alap nem kell, de a palástba beletartozik az a 2r*m.

2018. dec. 14. 14:03
 7/10 anonim ***** válasza:
66%

Kellene tudni, hogy pontosan mit értesz palást alatt; csak az "íves" részt, vagy a henger félbevágásával keletkező téglalapot is?

Mindenesetre:

-az íves rész területe: 2r*pi*M/2 = r*pi*M

-a téglalap területe: 2r*M

Ha csak az íves rész a palást, akkor r*pi*M, ha a téglalap is hozzátartozik, akkor 2r*M+r*pi*M, ebből esetleg ki lehet emelni dolgokat, és r*M*(2+pi) lesz belőle.

Természetesen a betűk az általános jelölésmód szerint lettek felírva, vagyis M a testmagasság, r pedig az alapkör sugara.

A feladathoz az is hozzátartozik, hogy ez csak egyenes félhenger esetén van így, ahol a henger az alaplapjára merőlegesen vágtunk fel két egybevágó részre.

2018. dec. 14. 14:08
 8/10 anonim ***** válasza:
0%

#7 Jók a képleteid, ellenben az előző válaszolókkal.

Viszont kár, hogy a félhengert lezáró fenék -és tetőlapok területét nem veszed tekintetbe...

Hogy nem jöttél rá erről magadtól?!

2018. dec. 14. 18:35
 9/10 anonim ***** válasza:
52%

Mivel a kérdező a félhenger palástjának "felszínére" (területére, csak elírta) volt kíváncsi, és a palástba nem tartozik bele a két alap, ezért nem elfelejtettem, hanem nem kell a képletbe.

Még azt is leírtam, hogy nem egyértelmű, hogy miket akar a palástba belevenni. Nem esett le belőle, hogy az alapok nem kellenek? ...

De, hogy a lelked megnyugodjon, tessék;

A félhenger felszínképlete: r^2*pi+2r*M+r*pi*M=r*(r*pi+M*(2+pi))

2018. dec. 14. 18:49
 10/10 anonim ***** válasza:

#9 Na így már mindjárt más. A kérdező számára is ez a végképlet a leghasznosabb.

Én is hasznosnak itélem, így kapsz most egy zöld kezet. Úgyis jön a Karácsony.

2018. dec. 14. 19:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!