Mi a felszín képlete a félhenger palástjának?
r:= az alapkör sugara
m:= magasság
A=r^2+2*r*m+r*pi*m
Köszi!
Azt szeretném megkérdezni, hogy itt nem az a képlete a palástnak, hogy r*π.m, mert itt csak félhengerről van szó?
"A=r^2+2*r*m+r*pi*m"
Ez így nem jó!
Az első tagnál kimaradt a 'pi'.
"félhenger palástjának"
Bocs akkor az alap nem kell, de a palástba beletartozik az a 2r*m.
Kellene tudni, hogy pontosan mit értesz palást alatt; csak az "íves" részt, vagy a henger félbevágásával keletkező téglalapot is?
Mindenesetre:
-az íves rész területe: 2r*pi*M/2 = r*pi*M
-a téglalap területe: 2r*M
Ha csak az íves rész a palást, akkor r*pi*M, ha a téglalap is hozzátartozik, akkor 2r*M+r*pi*M, ebből esetleg ki lehet emelni dolgokat, és r*M*(2+pi) lesz belőle.
Természetesen a betűk az általános jelölésmód szerint lettek felírva, vagyis M a testmagasság, r pedig az alapkör sugara.
A feladathoz az is hozzátartozik, hogy ez csak egyenes félhenger esetén van így, ahol a henger az alaplapjára merőlegesen vágtunk fel két egybevágó részre.
#7 Jók a képleteid, ellenben az előző válaszolókkal.
Viszont kár, hogy a félhengert lezáró fenék -és tetőlapok területét nem veszed tekintetbe...
Hogy nem jöttél rá erről magadtól?!
Mivel a kérdező a félhenger palástjának "felszínére" (területére, csak elírta) volt kíváncsi, és a palástba nem tartozik bele a két alap, ezért nem elfelejtettem, hanem nem kell a képletbe.
Még azt is leírtam, hogy nem egyértelmű, hogy miket akar a palástba belevenni. Nem esett le belőle, hogy az alapok nem kellenek? ...
De, hogy a lelked megnyugodjon, tessék;
A félhenger felszínképlete: r^2*pi+2r*M+r*pi*M=r*(r*pi+M*(2+pi))
#9 Na így már mindjárt más. A kérdező számára is ez a végképlet a leghasznosabb.
Én is hasznosnak itélem, így kapsz most egy zöld kezet. Úgyis jön a Karácsony.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!