Az alábbi matematika példának van megoldása?
Egy szultánnak van 100 börtöncellája, mindegyikben egy-egy rab. Van 100 börtönőre is, az első mindegyik cellát kinyitja, a második mindegyik cellát bezárja, a harmadik minden harmadikat kinyitja vagy bezárja annak függvényében, hogy zárva vagy nyitva volt és így tovább egészen a századik börtönőrig. Azok a rabok mehetnek haza, akiknek a cellájuk nyitva van. Hány ilyen cella van?
Láttam sok ilyen példát, de itt az zavar, hogy a második minden cellát bezár, tehát a harmadik nyitott cellát nem talál.
Köszönöm, ha valaki segít.
A második em zár be minden cellát, csak minden másodikat!
A lényeg, hogy minden cellazárat annyiszor változtatnak meg, amennyi a sorszáma osztóinak száma.
Pl. a 4-est az 1, 2 és a 4. megforgatja, a 10-est az 1, 2, 5, 10.
Azok lesznek nyitva, amiknek páratlan sok poz. osztója van. Ezek pedig a négyzetszámok: 1, 4, 9, 16, 25, ...
Ebből pedig 17 darab van 300-ig.
Nagyon szépen köszönöm a válaszod. Ezt a megoldást én is sejtettem, csak az zavart, hogy a második minden cellát bezár. Tényleg így adták fel a példát, nem én írtam el. Akkor viszont jól sejtettem, hogy ahogy feladták, tehát, hogy a második mindegyik cellát bezárja, nincs megoldása.
Még egyszer nagyon szépen köszönöm.
Péter!
Fogadok hogy hibásan írtad le a példát! Már a 2. börtönőrnél tévedtél...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!