Matematika 8. osztaly sürgős!?
A feladat így szól:
Egy vállalkozó 72 000 €-val, azaz 12%-al növelte bevételét az előző évihez képest. Mekkora bevétele volt az előző évben?
Ott akadok el, hogy az alapot nem tudjuk, de a százalék láb az mennyi? 12 Vagy 112 %?
És a százalék értéket sem tudom megoldni...
Valaki segítene? Holnapra kell..
Haver, én 26 évesen hülye vagyok a matekhoz és fogalmam sincs mi az a százalékláb.
De mindig paraszt ésszel gondolkodj.
Ha 12% egyenlő 72 ezerrel és keressük a 100%-ot. Akkor a 100%-ot elosztod 12-vel, az 8,33. Ezt a 8,33 mat pedig beszorzod a 72 ezerrel és kijön az eredmény.
Az első jól mondja, te szimplán képtelen vagy értelmezni a feladatot.
Ha nem a 100% kell, hanem a tavalyi, akkor az nem a 100%? A tavalyi 100%os bevételnek a 12%-át keresed a példában.
Szövegértés.
De amúgy már megoldottam.
Ti pedig tegyétek el magatokat holnapra!
Ti aztán jóízűt veszekedtek.
Az előző évi bevétel X.
Idén 12 százalékkal több, vagyis 1, 12*X
A bevétel növekedése: 1, 12*X – X
Ez egyenlő a 72000-el.
Tehát 72000 = 1, 12*X – X = 0,12*X
X= 72000 /0,12
Én sem tudom, mi az a százalékláb, meg alap, meg ilyenek, és te is akkor fogod gond nélkül megoldani az ilyen feladatokat, ha egyszerűen csak gondolkodsz , nem pedig a memóriádban kutatsz bizonyos szavak jelentése után.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!