Az összes pozitív szám összege mínusz az összes negatív szám összege mennyi?
1.)
1 + 2 + 3 + ... + 110101010 + ... - 1 - 2 - 3 - ... - 46747535 - ... = ?
2.)
Egyáltalán létezik olyan, hogy egy végtelen hosszú összegnek van utolsó eleme?
"1 + 2 + 3 + ... + 110101010 + ... - 1"
Látható, hogy kell lennie utolsó előtti elemének, hogy a végére kerüljön a -1. Értitek. Vagy olyan létezik, hogy két szám között végtelen sok számjegy van? Egyáltalán értelmezhető ez? Mert ha egy végtelen sorban én kiválasztok egy tetszőleges számjegyet, akkor az a tetszőleges számjegy rögtön kap egy sorszámot, hiszen a végtelenediket nem tudom kiválasztani.
Vagy létezik olyan, hogy a "1 + 2 + 3 + ... + 110101010 + ... - 1"-nél az 1 és a -1 között végtelen sok számjegy legyen? És akkor a -1 előtti számjegy megmondhatatlan? Vagy talán nem is létezik? Hiszen bármilyen nagy számot mondunk, az nem a -1 előtti számjegy lesz. És mivel nincs utolsó számjegy, talán -1 előtti számjegy sincs...
Bocsánat, hozzáteszem, hogy egész számokról van szó! Igen, ezt kifelejtettem!
Helyesen:
Az összes pozitív egész szám összege mínusz az összes negatív egész szám összege mennyi?
Adjuk össze őket úgy, hogy a pozitív szám elé adjunk hozzá még egy nullát (hiszen így az értéke nem változik az összegnek):
0 + 1 + 2 + 3 + 4 + 5 ....
+ -1 -2 -3 -4 -5 -6
Így viszont ez jön ki: -1 - 1 - 1 - 1 - 1 - 1 - ... - 1 - ... = mínusz végtelen.
Tehát attól függ, hogy hogyan adjuk össze, hogy milyen eredményt kapunk.
"#2 De kivonja a negatív számokat, nem hozzáadja."
Nem, nem! Ez a másik hiba a kérdésemben, amit nem vettem észre! hozzáadva az összes negatív szám! Csak nagyon a kivonáson járt az eszem, ezért írtam félre!
Tehát:
1 + 2 + 3 + ... + 110101010 + ... - 1 - 2 - 3 - ... - 46747535 - ... = ?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!