Teleszkopikus összeg, valaki elmagyarazna?
Pl. sorok összegénél lehet ilyennel találkozni.
Lehet végtelen sor is.
pl. számítsd ki, hogy mennyi szumma(1/(k(k+1)). A tagokat összegezhetem k=1-től n-ig, vagy végtelenig is akár.
Legyen Sn=szumma(1/(k(k+1)).
Ekkor Sn=1/2+1/(2*3)+1/(3*4)+...+1/(n(n+1)).
Hát ezt az összeadást elég nehéz elvégezni, főleg ha n tart végtelenbe, egyébként meg sokáig tartana.
Ehelyett érdemes a törtet átírni:
1/(k(k+1))=1/k-1/(k+1)
(Résztörtekre bontással meg lehet csinálni az átalakítást, feltételezve, hogy 1/(k(k+1))=A/k+B/(k+1), és akkor a k-nak értékeket adva kiszámítható, hogy A=1 és B=-1.)
Ekkor Sn=szumma(1/k-1/(k+1))
és elkezdünk k=1-től n-ig helyettesíteni:
Sn=1-1/2 + 1/2-1/3+1/3-1/4+...+1/(n-1)-1/n + 1/n-1/(n+1) (ez az összeg a teleszkópikus összeg, mert van benne 1/2 és -1/2, 1/3 és -1/3,..., -1/n és 1/n, melyek összege így párosítva 0, így Sn=1-1/(n+1). Ezt már sokkal könnyebb kiszámolni, ha pl. n=10000, mint az eredetit.
És akkor is ki tudjuk számolni az összeget, ha végtelen sor:
k=1-től végtelenig.
Mert
S=lim(Sn), ha n tart végtelenbe.
Sn-t már megkaptuk az előbb.
S=lim(Sn)=lim(1-1/(n+1))=1-0=1, mert 1/(n+1) 0-hoz közelít, ha n tart végtelenbe.
Gratulálok annak, aki töröltette a válaszomat. Pedig az 1/k(k+1) megoldását részletesen levezettem.
De manapság úgy látszik, már ez sem elég, és az kap zöldkezet, aki lemásolja a megoldásom...
köszönöm annak, aki reszletesen leirta :) sajnalom hogy toroltettekbazt en nem is lattam,
1.nek meg Wikipédiat en is megtalalom de nem ertettem!
Én is gratulálok annak, aki tud töröltetni.
Hogy lehet más válaszát törölni? Én nem szeretném, ha bárki is bele tudna törölni, vagy szerkeszteni a válaszomba.
Szívesen a részletes leírást.
Én sem láttam a töröltet és nem tudom, hogy lehet innen bárkinek a bejegyzését töröltetni, ha az megfelel a web oldal szabályainak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!