Hogy kell az ilyen fajta feladatokat fizikában megoldani?

Figyelt kérdés

Sziasztok, a feladat a következő:

Egy motoros 43,2 km/h-s sebességről 93,6 km/h-s sebességre gyorsít 7 másodperc alatt. Mekorra utat tett meg a motoros a gyorsulás alatt?

A megoldás 172,2m viszont nem tudom, hogy számoljam ki, mert nekem mindug 171,5 jön ki.

A segítséget előre is köszönöm.

2018. máj. 30. 16:55
 1/5 anonim ***** válasza:
2018. máj. 30. 17:30
 2/5 A kérdező kommentje:
Bocsi, de nem tudom, hogy ezen a linken ezt hol találom. Eltudnád magyarázni leírva és képletekkel légyszi.
2018. máj. 30. 18:06
 3/5 anonim ***** válasza:

Szerintem nem lehet 172.2 a megoldás hiszen: számoljuk ki a gyorsulás nagyságát. Az átlagos gyorsulás a sebesség változás és a hozzá tartozó időtartam hányadosa. Tehát 26-12=14 osztva az idővel 14/7=2m/s^2

Ezek után van egy ilyen képlet amit nem akarok levezetni h jön ki:

v^2-vo^2=2as => s=v^2-vo^2/2a=133m

De számolhatsz ezzel is: s=a/2*t^2+vo*t ezzel is 133m.

2018. máj. 30. 20:14
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Jó amit az utolsó ír. Rossz a megoldókulcs. Manapság ez nem ritka, mindenki írhat könyvet. Az új könyveknek is ez a baja. Hiába nyer nem tudom hányféle díjat a mozaik, meg az érettségi példatár, a megoldások fele rossz.

A Dér-Radnai-Sooós féle példatár az igen, az még rendes könyv, amikor még tudták hogy mi az a lektorálás.

Az eredeti példához: Grafikusan is lehet gondolkodni. Fölrajzolod a sebesség-elmozdulás görbét. A görbe alatti terület adja a megtett utat. Ez most egy tarapéz, amelynek a két párhuzamos oldallapja 12 ill 26 m/s. Magassága 7 sec.

A bölcsödés is látja, hogy ennek területe középvonal x magasság, azaz 19 x 7 m=133 m, ahogy az előző válaszoló is , más meggondolással ugyan, de helyesen kiszámította.

Tudom javasolni amúgy még Szalay Béla: Fizika c. könyvét, sok példával , gyakorlati alkalmazással. Abban nincsenek olyan zöldségek, mint a tiedbe...

2018. máj. 30. 23:37
 5/5 A kérdező kommentje:
Rendben, így már értem és köszönöm mindkét választ.
2018. máj. 31. 07:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!