Az ilyen fajta feladatokat, hogy kell kiszámolni? O. o
Sziasztok!
Valaki eltudná magyarázni, hogy az ilyen (és ehhez hasonló) feladatok megoldásánál, hogy kell gondolkozni?Én elkezdtem kikövetkeztetni, de sajnos nem jutottam semmire :(
Szóval a feladat:
Föld keringési ideje (1 földi év) 365 földi nap, a Vénusz keringési ideje (1 vénuszi év) pedig 225 földi nap. Tegyük fel, hogy az idén éppen egybe fog esni a földi és a vénuszi év első napja.A keringési idők alapján hány földi év múlva fog legközelebb ismét egybeesni a két bolygón az év eleje?
Vagy:
A Margaréta virágüzletben nagyon sok cserepes virág kapható. Az üzlet tulajdonosa előre bejegyzi a naptárába, hogy melyik növényt mikor kell meglocsolni. A vízipálmát kétnaponta, az orchideákat ötnaponta, a kaktuszféléket hetente kell megöntözni. A naptárban április 17-ére az van bejegyezve, hogy mindhárom növényt locsolni kell aznap. Legközelebb hány nap múlva szerepel ugyanilyen bejegyzés a naptárban?
Segítsetek kérlek! A válaszokat előre is köszönöm! :)
A legkisebb közös többszörösre van mindkét feladatban szükséged.
Ez az ábra szemléltetni fogja. Tegyük fel, hogy 3 nap egy földi év, és 5 nap egy vénuszi év. Ha egyszerre indul mindkét év, legközelebb 15 nap múlva fognak egyszerre indulni:
Ja, és vigyázz a "hogy" előtti vesszőkre. Nem minden "hogy" elé kell vessző! Mert némelyik "hogy" az rejtett "hogyan", és azok elé nem kell.
az egy közöstöbbszöröse lesz, de nem feltétlen legkisebb közös
felbontod prímekre a számokat és az összeset a legnagyobb előforduló hatványon véve (csak akkor ha az egyik prímszám, de ezek nem azok)
225=5^2*3^2
365=5*73
tehát a 16425 legkisebb közös többszörös és nem a 82125 :)
tehát ha feltételezzük, hogy ma együtt állnak akkor 45 év múlva lesz újra ilyen együttállás.
amúgy ez very basic számelmélet tanulni kéne...
másikban 2 5 7 amik prímek a legkisebb közöstöbbszörös bonthatóság hiányában 2*5*7=70
tehát 70 naponta van ilyen esemény
összeszorzod az előforduló számokat az előforduló legnagyobb hatványon
tehát mondjuk van 5 meg 5^3 akkor csak 5^3onnal kell megszorozni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!