Három pontból köré írt kör egyenlete?
Van egy feladat: A(2;-3) B(2;3) C(-3;-2)
A végén nekem a két középpont: u= -10 v=22
Nem jött ki az ellenőrzés, valaki le tudná írni magát az egyenletet, lehet elnéztem egy előjelet.
(Maga a sugár nekem 307 lett, pedig a helyes válasz 13)
A köré írt kör közepe aq háromszög belsejébe szokott lenni. vagy legalábbis a befoglaló téglalapban.
Tehát az x koordináta -3 és 2 között kell legyen
Az y -3 és 3 között.
Ez tehát tuti nem jó.
"A végén nekem a két középpont: u= -10 v=22"
Két oldal felezőmerőleges egyenesét kell felírnod.
AB oldal párhuzamos az x tengellyel így felező merőlegese nagyon egyszerű:
x = 0 egyenes.
Legyen a másik egyenes mondjuk a BC oldal.
CB vektor: (5;5)
Ez a felező merőleges normál vektora. Egyszerűsíthetjük (1,1)-re.
Felező merőleges átmegy BC felén: (-0,5;0,5) ponton
Az egyenes egyenlete:
1*x+1*y = 1*(-0,5) + 1*(0,5)
Vagyis
x+y=0
A két egyenes ott metszi egymást, ahol x=0.
Vagyis a (0;0) pontban.
Ez a kör középpontja.
sugara:
r = gyök(2*2+3*3) = gyök(13)
A kör egyenlete:
x^2+y^2=13
Huh, tudom ennek két megoldása van, én inkább az egyenletessel próbálkozom.
Azaz:
(2-u)^2+(-3-v)^2=r^2
(2-u)^2+(3-v)^2=r^2
(-3-u)^2+(-2-v)^2=r^2
Ezt így esetleg levezetve valaki? Ha jól tudom jól írtam fel
"én inkább az egyenletessel próbálkozom."
Próbálkozzál, ha akarsz.
Úgy is meg lehet oldani, csak úgy nehezebb.
Ha te nehezebben szeretnéd, csak rajta.
Az egyszerűbb megoldás, az amit írtam.
2 oldalnak felírod a felezőmerőleges egyenletét.
Kiszámolod a metszéspontot. Az lesz a kör középpontja.
Kiszámolod a középpont és bármelyik csúcs távolságát abból megkapod a sugarat.
A kérdező által írt egyenletes megoldás is teljesen jó. Javaslom, az első két egyenletnél az összehasonlító módszert, küszöbölje ki az u vagy v paramétert, helyettesítse (3)-ba, majd tegye egyenlőve (1) vagy (2)-vel, és ismét a kiküszöbölési egyenletet tegye vissza. Ekkor már csak egy paraméter lesz ismeretlen, a többi pedig magától értetődik.
Az összetett függvény lényege az, hogy van egy függvény, és van még egy függvény ami úgymond "hat" reá.
Pl. jelölje a hatványfüggvényt a h operátor. Van egy adott argumentum(a), és erre hat h. Ezt hívják úgy, hogy h o a azaz h kör a. De ha ez az argumentum úgy ell elő, hogy
h o b ahol b egy másik argumentum,
akkor az eredeti kifejezés h o (h o b) alakkú. Na ezt hívják összetett függvénynek.
A te példád: az argumentum a=x. Első lépésben h o x van, ahol most h a köbre emelés operátora. de lesz még egy másik operátor is, ami 5 -ből levonja ezt, legyen ez H. Tehát a példádban H o (h o a).
Érted?
Világos?
Mellesleg megnézném, hogy az Ifjutitán válaszoló mondjuk térben egy gömböt hogy illeszt adott pontokra. Bár a bohóckodása ebben a speciális esetben még igaz is lehet, de nem általánosítható.
A "A köré írt kör közepe aq háromszög belsejébe szokott lenni. "
Meg kéne talán vizsgálni előzőleg, hogy kizárjuk a tompaszögű eseteket... Na mindegy, ez az oktatás hibája már, hogy sablonpéldák vannak mindenhol és elegendő a receptet betanulni.
A kozepiskolai feladatokat kozepiskolas modszerekkel kell megoldani.
Persze mindent tul lehet bonyolitani, okoska.
Amit leirtam megoldast az ismert osszefuggesekre epit. Nem eszetlen szamolgatas, mint amit a kerdezo magatol csinalt volna, te meg meg tamogatod is benne.
Jozan paraszti esszel is latszik, hogyy ha a csucsok 2 meg 3, akkor a megoldas nem lehet 10 meg 20. De ezt a reszet se ertetted meg az irasomnak.
Sajnálatos, hogy törlődött egy korábbi válaszom. Pedig részleteztem a megoldás mikéntjét, amely a kérdező számára is hasznos lett volna.
Ez van, ezt kell szeretni. A gondolkodás lehetősége vissza van szorítva, amelyet az előző válaszoló egyértelműen csak táplál, de nem segítségére a kérdezőnek.
Már lassan olyan ez, mint a "sötét középkor"...
Amikor az érettségin elvéreznek sokan, amikor az egyetemről matek analízisből a 70% kibukik, az is emiatt van.
Ha nem a sablonokat magoltatnák be, meg azt, hogy mit lehet kimásolni a függvénytáblából, akkor talán az oktatás színvonala is emelkedne.
De így...
A kérdezőnek: Ajánlok egy jó könyvet, abból megtanulhatsz mindent önállóan: Obádovics J. Gyula: Matematika. Általános iskolától emelt matekig bezárólag. Még diffegyenletek is vannak a végében.
Na mindegy, a kérdés még csak algebrai egyenletnél van. Abban a könyvben a kérdésedre a választ is megtalálod, ha már egyszer nekem leírni nem szabad, mert úgyis törlik...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!