Mi lehet ennek az éseléssel kapott fraktál-függvény deriváltja?
y = 1/3 és x
amit tanulmányozva rájöhetünk, hogy
y = 1/2 sum 4^-k (1 - (-1)^floor(x*4^k))
ahol a szumma k=1-től megy végtelenig. (Ez tapasztalatból jött ki.)
A kérdés, hogy y' = ?
Tudom, hogy végtelen sok helyen nincs értelmezve a derivált, mert a függvény nem folytonos, de arra lennék kíváncsi, hogy a deriváltat csak közelítve milyen kinézetű függvényt kapnánk.
dy/dx = d/dx (1/3 és x) = 1/2 sum 4^-k d/dx (1 - (-1)^floor(x*4^k))
Itt alkalmazva a hatványfüggvény deriváltjával kapcsolatos ismereteinket azt kapjuk, hogy
y' = 1/2 sum 4^-k (-1)^floor(x*4^k) (0 + ln(-1) d/dx floor(x*4^k)) = i pi / 2 sum (-1)^floor(x*4^k) floor'(x*4^k)
Az a kérdésem, hogy eddig szerintetek jól csináltam-e, és hogyan tovább? Szerintem a floor függvénynek egy olyan másik képletére lenne szükségünk, amit "lehet deriválni" úgy, ahogy. Tisztában vagyok vele, hogy nem értelmezhető, még egyszer mondom, hogy csak a derivált közelítésére vagyok kíváncsi, hogy mit adnak az egyenletek és a képletek.
Én vagyok az, akivel legutóbb erről beszélgettél. "Hagyományos" deriváltja nincs neki, mivel a szakadási pontjai nem megszüntethetőek, és sűrűek R-ben.
A szakadási pontok bizonyos értelemben vett "deriválására" viszont be lehet vetni a Dirac-delta függvényt. Úgy fog kinézni a deriváltad, hogy minden n/2^-k alakú értéken valamilyen súlyú Dirac-tüske áll, és mindenhol máshol 0.
Guglizz rá a Dirac-fésűre (III), mert ezzel fogom felírni a megoldást, a szummát elemenként deriválva és visszaszummázva:
sum 4^-k * (III_[4^(1/2-k)](x-4^-k) - III_[4^(1/2-k)](x))
A szögletes zárójelben levő érték értelemszerűen a Dirac-fésű periódusa, csak nem tudom alsó indexbe írni.
Köszönöm szépen a választ. Esetleg kérhetnék hozzá levezetést, honnan jött ez ki, egy kicsit több magyarázattal?
Előre is köszi!
A lépcsőfüggvény deriváltja a Dirac-delta, ahány egységet ugrik, annyiszoros együtthatóval.
A szumma minden eleme egy négyszögjel, így a deriváltja két, fél periódussal eltolt, ellentétes előjelű Dirac-fésű összege. Innen már csak össze tudod rakni magadtól is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!