Ha valaki x2 évben pontosan x éves és 1871-ben halt meg, akkor mikor született? ( az x pozitív egész számot jelöl. )
"Valaki x2 évben pontosan x éves...":
x^2 = x
1.) Vonjunk ki mindkét oldalból "x"-et:
x^2-x = 0
2.) Mielőtt folytatnánk, gondolkozzunk egy kicsit:
- Látunk egy szorzatot.
- Látjuk, hogy a végeredmény 0.
- Egy szorzat mikor nulla? Ha valamelyik tényezője 0!
3.) Tehát írjuk át úgy a bal oldalt, hogy egy szorzatot lássunk csak. Vegyük észre, hogy ki tudunk emelni "x"-et:
x(x-1) = 0
4.) Innen a két végeredmény:
x=0
ÉS
x-1=0
x=1
Tehát a két végeredmény:
x1=0
x2=1
"...és 1871-ben halt meg, akkor mikor született? (az x pozitív egész számot jelöl.)"
1.) Mivel ki van kötve, hogy az "x" pozitív egész szám, ezért most csak az "x2=1" megoldás jöhet szóba.
2.) A megoldás az, hogy emberünk 0-ban született. Megszületik 0-ban, 1-ben 1 éves lesz, majd 1870 évvel később meghal... Vagy csak rosszul írtad le a feladatot és ezért kaptunk ilyen hülye megoldást.
Ő írta fel:
"x2 évben pontosan x éves"
Én abból indultam ki, hogy az x2 az x^2 akart lenni... Ha szorzásnak veszem, akkor x=0 jött volna ki, ami azt jelentené, hogy a feladatnak nincs megoldása.
Ennyire nehéz értelmezni?
"x2 évben pontosan x éves"
Tehát pl.: 10^2 évben pontosan 10 éves. Vagy te hogyan értelmezed a felírtakat?
Nem egyenlőek, de ez csak példa volt... A megoldásomban írtam is, hogy az x=1 esetén teljesül csak az állítás, mégpedig hogy "1^2 évben 1 éves".
De most már kíváncsi lennék, hogy az előttem válaszoló hogyan értelmezte a kérdést, hogyan jött ki neki az 1806? Én még mindig úgy gondolom, hogy a kérdező hibásan írta le a feladatot.
Igen az x2 vélhetően x^2-et jelent.
"Valaki x2 évben pontosan x éves...":
x^2 = x "
Ez a felírás hibás.
Ha valaki k évben született, akkor ő k+x évben x éves.
Tehát a helyes felírás:
x^2 = k+x
Ahol x^2<=1871
ebből: x<=43,25
Tegyük fel, hogy egy ember max 100 évig él, tehát 1771-nél régebben nem születhetett, és megélte az x^2 évet:
x^2>=1771
x^2>=42,08
A két egyenlőtlenséget, egyetlen egész szám a 43 elegéti ki.
Emberünk 1849-ben volt 43 éves.
Ebből már kiszámolható, hogy mikor született.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!