Mekkora a valószínűsége?
Van egy szabályos 12 oldalú kockánk, aminek 4 lapja piros, 8 lapja fekete. Akkor dobunk "szerencsésen" ha pirosat dobunk. Mekkora a valószínűsége annak hogy ha 10 ember egyszerre dob egy ilyen kockával hogy a dobások fele lesz szerencsés?
Megoldottam, de nem vagyok biztos benne hogy helyes.
A végső valószínűség:
P=(10 alatt 5)*(1/3)^5*(2/3)^5
Ez helyes, vagy elrontok valamit?
Ha nem vagy valamiben biztos, érdemes másik úton is kiszámolni; ha jól sejtem, akkor a binomiális eloszlással számoltál.
Meg lehet oldani "alap" eszközökkel és a klasszikus valószínűségi modellel is; jelöljük a piros dobást P-vel, a fekete dobást F-fel.
Egy lehetséges dobási sorrend: PPPPPFFFFF. Az első ember hányféleképpen dobhat pirosat? 4-féleképpen, mivel 4 piros oldal van. A második? Szintén 4. És így tovább, a tanultak szerint 4*4*4*4*4*8*8*8*8*8=4^5*8^5-féleképpen valósulhat meg az, hogy a PPPPPFFFFF dobássor kijön. Mivel az 5 P és 5 F (10 alatt az 5)-féleképpen írható egymás mellé, ezért ennyiféle dobássort kellene megvizsgálnunk a PPPPPFFFFF-hez hasonlóan, tehát (10 alatt az 5)*4^5*8^5-féleképpen lesz a dobások fele "szerencsés", ez a kedvező esetek száma.
Összes eset: 12^10, ezt szerintem nem kell nagyon túltárgyalni.
Kedvező/összes = (10 alatt az 5)*4^5*8^5/12^10, ez pedig szépen átalakítható arra az alakra, ami neked kijött, tehát jól számoltál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!