32 lapos magyar kártyából húzunk VISSZATEVÉSSEL 12 lapot. Mi a valószínűsége annak, hogy a húzott lapok között legalább két király van?
Figyelt kérdés
0,4533 kéne elvileg hogy legyen, de nem jövök rá...#magyar kártya #visszatevéssel
2017. nov. 28. 22:53
1/5 anonim válasza:
Binomiális eloszlás, p=1/8 és n=12 paraméterrel. P(x≥2) = 0.4533 valóban. Ha elemi módon akarod megkapni, akkor az 1-ből vond ki a 0 királyos esetet ami (7/8)^12 és az egy királyos esetet, ami 12*(1/8)*(7/8)^11.
2/5 A kérdező kommentje:
köszi.
És az elemi módosnál úgy nem lehet, hogy összeadom a 2, 3, és 4 királyos eseteket?
2017. nov. 28. 23:22
3/5 A kérdező kommentje:
pontosabban ott valami nem stimmel de lehet valami tagot kihagyok. a 2, 3, 4 királyos tag után még kell valami? mert úgy 0,442-t számolok...
vagy egyáltalán lehet-e így?
2017. nov. 28. 23:31
4/5 anonim válasza:
Mivel visszatevéssel húzod, a 2, 3, 4, 5, 6 ..., 12 királyos esetekig kell nézned.
Kicsit fura dolog laphúzásos feladatot visszatevéssel csinálni, ugyanis a kártyás feladatokat általában a visszatevés nélküli, a pénzfeldobásos/dobókockás feladatokat meg a visszatevéses esetekre szokás használni, de ez van.
5/5 A kérdező kommentje:
ja már értem... ott rontottam el a gondolatmenetet, hogy mivel ez visszatevéses, így akkor tulajdonképpen 12 király is lehet, én meg először max. 4-re gondoltam, merthogy 4 király van a pakliban... de így már értem miért volt rossz az elgondolásom, és akkor valóban gyorsabb ha az egy és két királyos esetet vonjuk 1-ből.
2017. nov. 29. 10:45
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!