Matekból ki jó? (szöveges feladatot nem tudom megoldani értelmezési problémáim vannak)
A feladat:
öt egymást követő egész szám közül az első három négyzetének összege egyenlő az utolsó kettő négyzetének összegével. Melyek ezek a számok?
Legyen a középső szám x, akkor az 5 szám:
x-2, x-1, x, x+1, x+2
Írjuk fel az egyenletet:
(x-2)^2+(x-1)^2+x^2 = (x+1)^2 + (x+2)^2
Bontsuk fel a zárójeleket:
(x^2-4x+4)+(x^2-2x+1)+x^2 = (x^2+2x+1)+(x^2+4x+4)
3x^2-6x+5 = 2x^2+6x+5
x^2 = 0
Azaz x=0, az 5 szám:
-2,-1,0,1,2
Ha jól értelmeztem, akkor az egyenlet:
a^2+(a+1)^2+(a+2)^2=(a+3)^2+(a+4)^2
Ezt PhotoMath-szal számold ki, azt ennyi. Remélem segítettem!
Köszönöm a válaszokat van mégegy ezt lécci ne oldja meg senki csak magyarázza el hogy hogyan kell :) (akár más számmal nekem mindegy)
Egy autónak 90 km kellet megtennie egyenletes sebességgel. Ha 4 km/h-val gyorsabban ment volna 15 perccel hamarabb ér célba. Mekkora volt a sebessége? (a v a sebesség az s az út a t meg az idő eddig jutottam :/ és elv v=s/t na de innen hogyan tovább?
"Egy autónak 90 km kellet megtennie egyenletes sebességgel. Ha 4 km/h-val gyorsabban ment volna 15 perccel hamarabb ér célba. Mekkora volt a sebessége? (a v a sebesség az s az út a t meg az idő eddig jutottam :/ és elv v=s/t na de innen hogyan tovább?"
Van egy 'v' sebességed.
Ezzel a sebességgel 90/v ideig tart az út.
Innen próbáld folytatni:
4-el gyorsabban ment volna, azaz (v+4) lenne a sebesség, akkor mennyi ideig ment?
Az első idő és a második idő között milyen egyenletet tudsz felírni?
(Ne felejtsd el, hogy a sebesség km/h ezért a két idő órában jön ki, tehát a 15percet is át kell váltani órára.)
Olvasd el, amit írtam:
"tehát a 15percet is át kell váltani órára."
Ha beírod, hogy t-15, akkor biztos, hogy semmi értelmes nem fog kijönni.
Nem számolhatod a sebességed km/h-ba az időt meg percbe.
Közös mértékegységet kell használnod.
t1=90/v
t2 = 90/(v+4)
t1 = t2+0,25
90/v = 90/(v+4) +0,25
Felszorzol a nevezővel, kapsz egy másodfokú egyenletet, megoldod és szép egész szám fog kijönni.
Az első feladat megoldásának csak a felét írta le a válaszoló. Ugyanis:
A feladat szerint
(a - 2)^2+ (a - 1)^2 + a^2 = (a + 1)^2 + (a + 2)^2
Átrendezve és csoportosítva
a^2 = [(a + 1)^2 - (a - 1)^2] + [(a + 2)^2 - (a - 2)^2]
A szögletes zárójeles értékek a nevezetes szorzat miatt (fölösleges a zárójeleket felbontani)
a2 = 4a + 8a
a2 = 12a
Nullára rendezve és kiemelve
a(12 - a) = 0
Ebből a gyökök
a1 = 0
a2 = 12
Így a két megoldás
-2, -1, 0, 1, 2
10, 11, 12 és 13, 14
DeeDee
Itt rontottam el:
"3x^2-6x+5 = 2x^2+6x+5
x^2 = 0 "
Helyesen:
x^2-12x=0
x(x-12)=0
vagyis x=0 és x=12 a megoldások
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!