Hogy tudom bebizonyítani, hogy a 3-mal osztható és a 9-cel osztható egészek számossága egyenlő?
Mármint, a kilenccel osztható számok mind oszthatóak hárommal?
Hárommal osztás szabálya: Ha a számjegyek összege osztható hárommal, akkor az osztható hárommal.
Ha ez megvan a számnál, ami osztható kilenccel, akkor az osztható hárommal.
Vagy pedig:
A B
1 2
(A+B)/3 = maradék nélküli egész szám, akkor az osztható kilenccel.
Vagy pedig, ha programozáshoz kell, akkor szerintem (bár nem vagyok programozó)
(A+B)%3=0 (ebbe nem vagyok biztos, szóval lehet hülyeség.)
"(A+B)/3 = maradék nélküli egész szám, akkor az osztható kilenccel. "
(A+B)/3 = maradék nélküli egész szám, akkor az osztható HÁROMMAL.
bocsi, elírtam.
Egymás mellé állítod őket:
3-9
6-18
9-27
...
Mivel ezek egyértelműen párban állnak (x->3x), ezért ugyanannyi számosságuk. (Mindkettő megszámlálhatóan végtelen.)
Tétel: a 3-mal osztható és a 9-cel osztható egészek számossága azonos.
Bizonyítás: Lásd a hozzászólásomat.
Azt érted, hogy mit jelent a tétel és a bizonyítás?
A tétel egy kicsit viccesen megfogalmazva egy "megállapítás". Ránézel és megállapítod pl., hogy egyenlő a számosságuk vagy amit ránézésre látsz belőle.
A bizonyítás pedig maga a módszer, jelen esetben az, hogy párba állíthatóak.
Könnyű.
1. A 3-mal osztható számok halmaza a egész számok részhalmaza, s mint ilyen megszámlálhatóan végtelen.
2. A 9-cel osztható számok halmaza a egész számok részhalmaza, s mint ilyen megszámlálhatóan végtelen.
1 és 2 azonosan megszámlálhatóan végtelen halmazok, számosságuk egyenlő.
#7 bizonyításba is becsúszott egy gondolati hiba, az egész számok részhalmaza "mint olyan" nem megszámlálhatóan végtelen számosságú: pl a száznál kisebb egész számok részhalmazának számossága véges. Helyesen:
1. A 3-mal osztható számok halmaza a egész számok VÉGTELEN részhalmaza, s mint ilyen megszámlálhatóan végtelen.
2. A 9-cel osztható számok halmaza a egész számok VÉGTELEN részhalmaza, s mint ilyen megszámlálhatóan végtelen.
1 és 2 azonosan megszámlálhatóan végtelen halmazok, számosságuk egyenlő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!