Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogy tudom bebizonyítani,...

Hogy tudom bebizonyítani, hogy a 3-mal osztható és a 9-cel osztható egészek számossága egyenlő?

Figyelt kérdés

2017. okt. 16. 21:22
 1/9 anonim ***** válasza:
0%

Mármint, a kilenccel osztható számok mind oszthatóak hárommal?

Hárommal osztás szabálya: Ha a számjegyek összege osztható hárommal, akkor az osztható hárommal.

Ha ez megvan a számnál, ami osztható kilenccel, akkor az osztható hárommal.

Vagy pedig:

A B

1 2

(A+B)/3 = maradék nélküli egész szám, akkor az osztható kilenccel.

Vagy pedig, ha programozáshoz kell, akkor szerintem (bár nem vagyok programozó)

(A+B)%3=0 (ebbe nem vagyok biztos, szóval lehet hülyeség.)

2017. okt. 16. 21:34
 2/9 anonim ***** válasza:
0%

"(A+B)/3 = maradék nélküli egész szám, akkor az osztható kilenccel. "

(A+B)/3 = maradék nélküli egész szám, akkor az osztható HÁROMMAL.

bocsi, elírtam.

2017. okt. 16. 21:35
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Egymás mellé állítod őket:

3-9

6-18

9-27

...

Mivel ezek egyértelműen párban állnak (x->3x), ezért ugyanannyi számosságuk. (Mindkettő megszámlálhatóan végtelen.)

2017. okt. 16. 21:35
 4/9 A kérdező kommentje:
Köszi mindenkinek! És ezt hogy tudom felírni úgy, hogy legyen egy tétel és egy bizonyítás?
2017. okt. 16. 21:45
 5/9 anonim ***** válasza:
83%

Tétel: a 3-mal osztható és a 9-cel osztható egészek számossága azonos.

Bizonyítás: Lásd a hozzászólásomat.

2017. okt. 16. 22:29
 6/9 anonim ***** válasza:

Azt érted, hogy mit jelent a tétel és a bizonyítás?

A tétel egy kicsit viccesen megfogalmazva egy "megállapítás". Ránézel és megállapítod pl., hogy egyenlő a számosságuk vagy amit ránézésre látsz belőle.

A bizonyítás pedig maga a módszer, jelen esetben az, hogy párba állíthatóak.

2017. okt. 16. 22:48
 7/9 anonim válasza:
78%

Könnyű.

1. A 3-mal osztható számok halmaza a egész számok részhalmaza, s mint ilyen megszámlálhatóan végtelen.

2. A 9-cel osztható számok halmaza a egész számok részhalmaza, s mint ilyen megszámlálhatóan végtelen.

1 és 2 azonosan megszámlálhatóan végtelen halmazok, számosságuk egyenlő.

2017. okt. 20. 10:27
 8/9 anonim válasza:
52%
Ifjú Titán bizonyítása megfeledkezik több 3-al osztható számról (pl.: 6, 12, 15, stb.). Mivel minden harmadik 3-al osztható szám osztható 9-el is, így párba állítással a két halmaz nem képezhető le egymásra (vagy ha igen akkor egy kilenccel osztható szám párja egy számhármas, pl.: 9:3,6,9). Az azonos számosság különben sem azonos darabszámot jelent, hanem a 7/7 helyes bizonyítás szerint a "megszámlálhatóság" szerinti azonos besorolást. Így, miközben háromszor annyi hárommal osztható szám van mint kilenccel, mindkét halmaz számossága "megszámlálhatóan végtelen "sok"".
2017. okt. 23. 07:13
 9/9 anonim válasza:
62%

#7 bizonyításba is becsúszott egy gondolati hiba, az egész számok részhalmaza "mint olyan" nem megszámlálhatóan végtelen számosságú: pl a száznál kisebb egész számok részhalmazának számossága véges. Helyesen:

1. A 3-mal osztható számok halmaza a egész számok VÉGTELEN részhalmaza, s mint ilyen megszámlálhatóan végtelen.

2. A 9-cel osztható számok halmaza a egész számok VÉGTELEN részhalmaza, s mint ilyen megszámlálhatóan végtelen.

1 és 2 azonosan megszámlálhatóan végtelen halmazok, számosságuk egyenlő.

2017. okt. 23. 07:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!