Ha x és y nullától különböző természetes számok, y nem lehet 1 és x-y=3, igazoljuk, hogy gyök alatt xy irracionális szám. Megoldja nekem valaki?
Figyelt kérdés
2010. máj. 29. 08:22
1/7 anonim válasza:
Helyetted? Senki. Indulj ki abból, hogy a gyök alatt nem lehet minusz.
2/7 anonim válasza:
miért ne lehetne mínusz? Komplex számok segítségével könnyen meglehet oldani.
3/7 anonim válasza:
Jó, most gondolod, hogy a kérdező matek szakon tanul, ha magától ilyet nem tud csinálni? Tudom nem kötekedésnek szánod, de egy ilyen szívonalú oldal, ilyen színvonalú kérdéseknél ilyet beírni már elég fölöleges.
4/7 A kérdező kommentje:
ha nem akarod megoldani ,ne irj semmit
2010. máj. 29. 09:18
5/7 anonim válasza:
Az lenne a lényege szerintem,hogy minden egész szám gyöke irracionális kivéve a négyzetszámoké.
A feltételekkel kicsit foglalkozva rájössz,hogy 3különbség van mindig a számok között.
Azt kell bebizonyítanod,hogy ennek a 2 számnak szorzata nem lehet négyzetszám.
De legegyszerűbb ha bebizonyítod,hogy az állítás hamis.
Mivel a természetes számokba alap esetben beletartozik most már a 0 is. (19. század óta)
(Pont ezért szokták használni a pozitív egész kifejezést helyette)
x=3
y=0
x*y=3*0=0
0 gyöke 0
0 nem irracionális:P
6/7 anonim válasza:
*minden pozitív egész szám gyöke ...
7/7 anonim válasza:
x(x-3), x>1 nem négyzet
x^2-3x nem négyzet
x^2-3x-a^2=0
paraméteres egyenletként megoldod
utána a-ra megoldod a kapott összefüggéseket
megkapod, hogy csak a kizárt esetekben lehet négyzet
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!