Hogyan lehet meghatározni a paralelogramma két csúcsát?
Az ABCD paralelogramma két csúcsa A(3;-1; 4) és B(-2; 2; 1).
Az átlók metszéspontja K(2; 1; 3).
A K pontra ezentúl P-ként fogok hivatkozni, mert csak ilyen ábrát találtam hirtelen.
Tegyük fel, hogy az A és B pont nem két szemközti, hanem két egymás melletti csúcsa a paralelogrammának, mer csak így lehet konkrét, ábrázolható eredményt kapni. Mivel adott az A pont és a P metszéspont is, ezáltal könnyedén meghatározható a D is. Ha felveszünk egy olyan vektort, ami az A-ból P-be mutat akkor ezt a P pontba beszúrva a D pontba fog mutatni. Ugyanezt meg lehet tenni a B-vel is, úgy meg meg lehet kapni a C csúcs koordinátáit.
Ennyi segítség elég?
Eddig eljutottam, lineáris kombinációval próbáltam meghatározni a csúcsokat.
Felírom az AP és BP vektort, felveszem a helyvektorokat.
Innen nem tudom hogyan tovább.
A megoldás egyébként ennyi, de sehogy sem jön ki...
C(1; 3; 2) D(6; 0; 5)
Helyvektor nem kell sehova. Nem igazán érdekel az minket, hogy az origóhoz képest hogyan helyezkednek el azok a pontok.
Ahogy írtam kell az A-ból P-be mutató vektor:
Az AP vektor: P-A=(2-3;1-(-1);3-4)=(-1;2;-1)
Ez annyit mond meg, hogy tulajdonképpen merre kell ellépnünk az A pontból, hogy a P-be jussunk. De mivel tudjuk, hogy a keresett C pont ráesik az A és P által meghatározott egyenesre, sőt ugyanolyan messze van a P-től mint az A, így azt is tudjuk, hogy ahogyan eljutottunk az A-ból a P-be ugyanúgy kell eljutnunk a P-ből a C-be is. Vagyis:
A C pont ebből: P pont + az AP vektor: C=(2+(-1);1+2;3+(-1)=(1;3;2)
A paralelogramma átlói felezik egymást.
K felezőpontja az AC szakasznak, és felezőpontja a BD szakasznak.
Felezőpont koordinátái = a szakasz végpontjainak koordinátáinak átlaga.
x=(x₁+x₂)/2
y=(y₁+y₂)/2
z=(z₁+z₂)/2
Pl C-re: C(x₂; y₂; z₂)
K(x; y; z)=(2; 1; 3)
A(x₁; y₁; z₁)=(3; -1; 4)
2=(3+x₂)/2, ebből x₂=1
.
.
.
stb
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!