Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Mi értelme van a verselemzésnek?

Mi értelme van a verselemzésnek?

Figyelt kérdés

Mit érek el vele a való életben? Milyen hasznom válik belőle?

Például a matekot fontosnak tartom, mert a számolásra szükség van az életben. Vagy a fizika és a kémia alapjai... Például hogy ne vízzel próbáljuk oltani az égő olajat.

2010. máj. 26. 19:54
 1/7 anonim ***** válasza:
89%
Semmi, de erre már rég magadtól is rájöhettél volna. Azt tanítja meg egyedül, hogy mindig mindenhol van valami sz@r, amit szájhúzva is, de el kell végezni, hiába sír a szád, mert az a kötelességed.
2010. máj. 26. 19:56
 2/7 anonim ***** válasza:
90%
Mindig utáltam, főleg azért, mert utólag megmagyarázzák, hogy miről is szól a vers. Ha érted a verset, akkor érted, ha nem, elemzés után sem fogod érteni. Vannak egyértelmű versek, meg van pl. Ady. Semmit sem úgy érts, ahogy írta, minden átvitt értelemben van stb, stb. Na de szegény Ady elmondta bárkinek, hogy azt nem is úgy kell érteni? És akkor hol van Kassák, meg a mai, modern versek, amiben se ritmus, se rím nincs. Most is viszket a fejem tőle!!!
2010. máj. 26. 20:06
 3/7 anonim ***** válasza:
89%
Semmi. Gondolod, hogy Petőfi vagy József Attila azért írta a verseket, hogy majd több év múlva elemezzék őket? Nem, vagy direkt kicsesztek velünk.:D
2010. máj. 26. 20:36
 4/7 anonim ***** válasza:
80%

Szerintem ezeknek egyrészt az az értelme, hogy megtanulj normálisan fogalmazni. Másrészt a világszemléletet módosítja, vagy hogy is mondjam:)

Én sem szeretem az irodalmat, és szerintem is fontos, hogy az ember főleg a saját szakterületéhez értsen, de nem jó szakbarbárnak lenni:)

2010. máj. 26. 20:42
 5/7 anonim ***** válasza:
92%

Semmi. Unatkozó bölcsészek találték ki, hogy úgy tűnjön, mintha csinálnának valamit.

A slusszpoén az, hogy a szöveggyűjteményekben van egy kész elemzés a művekhez. Minek? Nem az a lényeg, hogy mit jelent a szöveggyűjtemény írójának, hanem az, hogy a vers olvasójának.

2010. máj. 26. 21:08
 6/7 anonim ***** válasza:
65%

adsz kenyeret a magyar tanároknak :-)

De egyszerű rajta átsiklani leírsz valami gyökérséget és közlöd, hát bazze szerintem pedig erre gondolt a költő :-)

2010. máj. 27. 14:17
 7/7 anonim ***** válasza:
68%
Gyerekek, ez elkeserítő, lehangoló! Tanár vagyok (nem magyar!), és én nagyon szeretem a verseket, és a legkönnyebb az volt, ha verselemzést kellett írni, vagy abból feleltünk iskolás koromban! A verseknek ÜZENETE !!! van! Persze, persze, nem minden vers szól neked, (sőt, általában a tananyagba beválogatott verseknek semmi köze hozzád...),de azért érdekes meghallgatni, hogy mit gondol róla a tanárod, az irodalmár, esetleg mit gondol róla a tankönyves írója, és ha írt valamit erről: a vers szerzője! Ezek a verselemzések nem kőbe vésett dolgok, bűn (és büntetés szerintem), megtaníttatni, bemagoltatni, hogy valaki szerint mit üzen vele a költő! Persze, el kell mondani, olvasni, sokszor nyilvánvaló, de te nem tudhatod, mert nem abban a korban, közegben éltél, más problémáid vannak, de ha megismered más versértelmezését, lehet, hogy azt mondod,igen, így már értem, át tudom érezni...tényleg érdekes, vagy jó, vagy szép, vagy ilyesmi! És akkor még nem beszéltünk arról, hogy mit mond neked az adott vers! Lehet, persze, hogy az égvilágon semmit, de előfordulhat, hogy találsz benne valamit, ami "Te vagy", és közös bennetek, és észreveszed, hogy teígy sose tudtad volna megfogalmazni a gondolataidat, és rádöbben talán, hogy SZÉP! A verselemzés empátiára tanít,erősíti a szóbeli, írásbeli kifejező-fogalmazó készségedet, gondolatokat ébreszthet, érzéseket, élmény is lehet akár! Csak persze pökhendien, "dulifulikismalac" módjára, "utálomaverseket"-módra nem! Nyilván, ha eleve bezártok, akkor zárt ajtókat dönget a magyartanár! A zárt ajtón nem tudnak bemenni a törékeny lelki finomságok, elfújja őket a durvaság, az objektivitás, tárgyiasultság szele...pedig a versekre szükségünk van, mindenkinek van verse, hiszen rengeteg vers van a világban, csak meg kellene találni a sajátodat...Engem elkeserít, hogy megfosztjátok magatokat ezektől az élményektől! Ne nyomuljatok, ne rohanjatok, álljatok meg egy pillanatra, nézzetek szét, szakadjatok ki a benneteket körülvevő rohanó, anyagias, trampli világból, próbáljatok meg értelmezni egy műalkotást...és akkor sikerülni fog egy másik dimenzióba kerülnötök - mindenféle drogok nélkül!
2010. máj. 30. 08:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!