Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Van 2 dinnyénk, azt akarjuk...

Van 2 dinnyénk, azt akarjuk megtudni, hogy egy 38 emeletes ház mely emelete a legalacsonyabb, , ahonnan ledobva eltörik. MIN hány dobás kell minden esetben?

Figyelt kérdés

Minden lehet, a 38.-ról kidobást is kibírhatja, és az 1.-ről leesésnél is szétploccsanhat (+ a 2 dinnye ugyan úgy viselkedik, és ha mindkettő széttört, nincs több lehetőségünk). Illetve (nyilván) ha pl. a 10.-ről dobást túlélte, akkor az annál alacsonyabbaknál se törik szét. Mi az a legkisebb dobásszám, hogy max annyi

dobással mindig, minden esetben megkaphatjuk a helyes választ?

2017. aug. 29. 21:00
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
8%

És erre a feladatra egy konkrét számot kéne kapnod?

Nyilván az elsőn kezded el, és ha az elsőn széttörne akkor egy dobás elég, de ha nem akkor elég azt az egy dinnyét mindig egy emelettel feljebbről ledobni, amíg töréshez nem jutunk.

De hogy a francba mondasz meg egy hipotetikus tulajdonságú dinnyéről egy konkrét számot?

Vagy megint én vagyok túl egyszerű?

2017. aug. 29. 21:21
 2/19 anonim ***** válasza:
18%
37. Az eslőről nem kell kidobni, mert ha a másodikon törik akkor úgyis ez elsőt kell probláni, eygébként lépkedni felfelé.
2017. aug. 29. 21:22
 3/19 anonim ***** válasza:
33%
Most vagy én vagyok hülye vagy a kérdés van értelmetlenül megfogalmazva, de ennek számomra se füle se farka...
2017. aug. 29. 21:28
 4/19 A kérdező kommentje:
Igen, konkrét számot kéne kapni, és 2., én is gondoltam arra, de akkor minek 2 dinnye, plusz túl egyszerű lenne a feladat, biztos van ennek valami csínja :D De köszi a válaszokat :)
2017. aug. 29. 21:29
 5/19 bongolo ***** válasza:
100%

Annak tuti elég a fele is. Kettesével megyünk felfelé, és ha összetörik, az egyel kisebb emeletet ki kell próbálni a másik dinnyével.

De az a gyanúm, van még ennél is jobb megoldás...

2017. aug. 29. 21:29
 6/19 anonim ***** válasza:

Meg akarja tudni azt a minimum kísérlet számot, amivel már bizonyosan eldőntető, hogy hanyadik emeletről ejtve törik a dinnye.

A legpesszimistább esetben a 2.-on kezdünk , a 38.on sem fog törni (de ezt nem tudjuk) és 2 szintenként dobunk (mert ugye ha a 4.-en törik akkor még van egy dinnyénk és a 3.-on kiderült, stb...)

Tehát a válasz minmum 16 dobás után szerzünk 100%-os bizonyosságot a legroszabb szcenárió esetén.

2017. aug. 29. 21:33
 7/19 anonim ***** válasza:
52%

Rég volt matek,de ez egyfajta felezős megközelítésnek rémlik, csak annyi az eltérés,hogy az alsó értéket léptetjük.

pl: ha ledobom az egyiket,akkor már csak a másik marad.

Mi az hogy dobás?

Kezdetnek a 19 (38/2),1-es párost választanám.

Ha itt összetörik,akkor tovább lefele az alsó értéket egyel növelném a felsőt peidg felezném.

De ezzel a logikával a felsőbb emeletek felezése lesz a hosszabb, lépés,ezért ezzel számolok.

(38-20)/2 =29,20 a következő páros, de itt sincs egy törés se,ezért

(38-30)/2+30=34,30 , ha itt sincs törés egyiknél

(38-35)/2+35=37,35 , ha itt sincs..,akkor már csak a 38 maradt,ha van ,akkor még jön

a 36

Én 5 lépést számolok max.,de lehet rossz :) Na kíváncsi vagyok ..

8/19 A kérdező kommentje:
Tehát: melyik a háznak a legalacsonyabb emelete, ahonnan leejtve a dinnye széttörik? Mi nem tudjuk, csak annyit, hogy elméletben az 1.-ről dobva is széttörhet, de akár a 38.-ről dobva is ép maradhat. Mennyi a minimum dobásszám, amivel minden elméleti esetben megkaphatjuk a választ?
 9/19 A kérdező kommentje:
Oh, köszönöm a további válaszokat, az előbbi még a 3-asnak ment :)
2017. aug. 29. 21:34
 10/19 anonim ***** válasza:
Ha itt összetörik,akkor tovább lefele az alsó értéket egyel növelném a felsőt peidg felezném. Ez alatt úgy értem,hogy az új alsó érték az előző felső éréték +1 lesz.
2017. aug. 29. 21:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!