A 2SO2+O2=2SO3 folyamat egyensúlyi állapotba kerül. Időegység alatt tíz a kilencediken kén-trioxid molekula keletkezik. Mennyi kén-dioxid és oxigénmolekula keletkezik, és hány kén-trioxid bomlik el ez idő alatt?

Figyelt kérdés
Azon gondolkodtam, hogy akkor tíz a hatodikon kén-dioxid keletkezik és tíz a harmadikon oxigén, csak akkor mennyi kén-trioxid bomlik el? A kétszerese? Kérlek segítsetek, nem vagyok biztos a válaszban.:/ Minden választ előre köszönök.
2017. aug. 21. 14:32
 1/2 bongolo ***** válasza:

A matekot nagyon félreszámoltad... 10⁶ + 10³ nem ugyanannyi, mint 10⁹. Nem lehet a kitevőket összeadni!!!

- Mennyi kén-trioxid bomlik el?

Ha egyensúlyi állapot van, akkor pont annyi keletkezik mindenből, mint amennyi el is bomlik. Attól van egyensúly. Vagyis 10⁹ darab kén-trioxid molekula keletkezik és másik 10⁹ darab kén-trioxid bomlik el.

- Mennyi kén-dioxid és oxigén keletkezik?

Az egyenlet jobbról balra olvasva azt mondja, hogy 2 SO₃ bomlásakor 2 SO₂ és 1 O₂ keletkezik. Felírom képlettel is:

2 SO₃ → 2 SO₂ + 1 O₂

Szorozzuk be ezt annyival, hogy 10⁹ legyen a bal oldalon (vagyis 10⁹/2-vel kell szorozni, ami 5·10⁸, hiszen 10⁹ = 10·10⁸)

(5·10⁸)·2 SO₃ → (5·10⁸)·2 SO₂ + (5·10⁸)·1 O₂

vagyis:

10⁹ SO₃ → 10⁹ SO₂ + 5·10⁸ O₂

2017. aug. 22. 21:41
 2/2 A kérdező kommentje:
Igen, utólag jöttem rá, hogy mekkora hülyeséget írtam. Köszönöm a választ! :D
2017. aug. 25. 17:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!