Hogy kapható meg a legrövidebb szakasz?
Adott egy hegyesszög két szára között (nem a szögfelezőn) egy P pont. A P ponton áthaladó egyenesek közül melyiknek a legrövidebb a szögtartományba eső szakasza? Hogyan kaphatjuk (szerkeszthetjük) meg ezt az egyenest?
(Nem ilyen méregetéses megoldást kellene.)
Elsőre az is jó lenne, ha speciel derékszög.
Vagy milyen esetre van ötleted?
Ja így értem a tévedést :)))
Tényleg, kikapcsoltam a név kiírását.
Persze, egyelőre bármilyen ötlet jól jön.
Fura, hogy egyszerűnek tűnik a kérdés, de az a gyanús, hogy még nem találkoztam ezzel a pályafutásom során.
Én próbálkoztam derékszög esetén koordinátageometriával. Kaptam is valami eredményt paraméteresen, de más szögekre túl bonyolultnak tűnik a módszer.
Elég brutál cucc lesz. Az egyik szögszár egy koordinátatengely lesz, a másik ekkor a (\cos\alpha,\sin\alpha) vektorú egyenes. A P(x_1,y_0) ponton átmenő (v_x,v_y) irányvektorú egyenessel vett pontokat fel lehet írni (itt kezdenek durva kifejezések jönni), majd a pontok távolságát fel lehet írni, és deriválni (v_x,v_y) szerint. A távolság kifejezése durva, még akkor is, ha lehet egyszerűsíteni.
Egyelőre arra jutottam, hogy ha felveszed a P-ből a szárakra bocsátott merőlegeseket, és ezek talppontjait összekötve kapott szakasszal párhuzamos szakasz lesz a legrövidebb. Ezen még töprengek, mert csak sejtés/megérzés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!