Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogy kapható meg a legrövidebb...

Hogy kapható meg a legrövidebb szakasz?

Figyelt kérdés

Adott egy hegyesszög két szára között (nem a szögfelezőn) egy P pont. A P ponton áthaladó egyenesek közül melyiknek a legrövidebb a szögtartományba eső szakasza? Hogyan kaphatjuk (szerkeszthetjük) meg ezt az egyenest?

(Nem ilyen méregetéses megoldást kellene.)

2017. júl. 26. 00:15
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

Elsőre az is jó lenne, ha speciel derékszög.

Vagy milyen esetre van ötleted?

2017. júl. 28. 23:18
 12/19 anonim ***** válasza:
Muszáj szerkesztésnek lennie?
2017. júl. 29. 01:11
 13/19 A kérdező kommentje:
Nem, de legyen valami indok, érv, hogy az adott ponthoz és szögszárakhoz képest hol van ez az egyenes.
2017. júl. 29. 01:29
 14/19 Tom Benko ***** válasza:
Mivel nincs kiírva, hogy ki vagy, legfeljebb sejtem, így csak enyhe tévedés.
2017. júl. 31. 14:20
 15/19 A kérdező kommentje:
Mármint mi az enyhe tévedés?
2017. júl. 31. 23:11
 16/19 Tom Benko ***** válasza:
Amikor azt írod, hogy "hatodikos anyag, ennyit feltételezhetnél rólam". Akkor még nem tudtam, ki vagy, szóval első körben volt egy tévesnek bizonyult sejtésem.
2017. aug. 1. 11:15
 17/19 Tom Benko ***** válasza:
Analitikus megoldás jó lesz?
2017. aug. 1. 11:17
 18/19 A kérdező kommentje:

Ja így értem a tévedést :)))

Tényleg, kikapcsoltam a név kiírását.

Persze, egyelőre bármilyen ötlet jól jön.

Fura, hogy egyszerűnek tűnik a kérdés, de az a gyanús, hogy még nem találkoztam ezzel a pályafutásom során.

Én próbálkoztam derékszög esetén koordinátageometriával. Kaptam is valami eredményt paraméteresen, de más szögekre túl bonyolultnak tűnik a módszer.

2017. aug. 1. 11:48
 19/19 Tom Benko ***** válasza:

Elég brutál cucc lesz. Az egyik szögszár egy koordinátatengely lesz, a másik ekkor a (\cos\alpha,\sin\alpha) vektorú egyenes. A P(x_1,y_0) ponton átmenő (v_x,v_y) irányvektorú egyenessel vett pontokat fel lehet írni (itt kezdenek durva kifejezések jönni), majd a pontok távolságát fel lehet írni, és deriválni (v_x,v_y) szerint. A távolság kifejezése durva, még akkor is, ha lehet egyszerűsíteni.

Egyelőre arra jutottam, hogy ha felveszed a P-ből a szárakra bocsátott merőlegeseket, és ezek talppontjait összekötve kapott szakasszal párhuzamos szakasz lesz a legrövidebb. Ezen még töprengek, mert csak sejtés/megérzés.

2017. aug. 5. 19:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!