Az x milyen értékei esetén lesz a (6x – 12) :5 tört értéke a) pozitív; b) nem negatív; c) negatív; d) 1-nél kisebb; e) 1-nél nem nagyobb?
Ahogy az első válaszoló írta. Meg kell vizsgálni hogy a különböző egyenlőtlenségek mikor lesznek igazak. Az egyenlőtlenségeket fel tudod írni? Vagy az egyenlőtlenség felírásával van gond?
Javaslom határozd meg hol lesz 0 és hol lesz 1 az értéke, aztán csak értőolvasás kérdése, hogy melyik kérdésre melyik tartomány a válasz.
Ezt nagyon számolni sem kell, mert ránézésre megmondható az "x" értéke:
a) ha x "3" vagy annál nagyobb: (6*3-12)/15 = 1/15
b) ha x "2" vagy annál nagyobb: (6*2-12)/15 = 0
c) ha x "1" vagy annál kisebb: (6*1-12)/15 = 1/15
A d) és az e) pontot meghagyom, hogy azért te is gondolkozz rajta... Annyit elárulok, hogy egy tört lesz az "x" értéke.
2-es vagyok. Nem ertem miért nem hasznos amit írtam. Zavar hogy nem a konkrét végeredményt irtam le?
0 nyilván ott lesz ahol a 6x-12=0 vagyis 2-nél. 1 meg ahol 6x-12=5, vagyis 17/6-nál.
Csak hogy az értőolvasás is meglegyen:
Pozitív: 0-nál nagyobb
Negatív: 0-nál kisebb
Nem negatív: 0-nál nem kisebb
1-nél kisebb: Minden olyan szám, amiből egyet kivonva negatív lesz az érték
1-nél nem nagyobb: 1 és az 1-nél kisebb számok
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!