Egy nyugalomban lévő protont 150 V feszültséggel gyorsítunk. Homogén, merőleges mágneses térbe érve a proton 0,12 m sugarú körpályán mozog. Mekkora a mágneses indukció értéke?
Tipikus lustaság jele. Hogyan lehet ember ennyire lusta?!
Még azt is megadom, hol keresse, de képtelen kinyitni a fv.táblát. Minek jár az ilyen középiskolába? Szülőknek sok a pénze biztos...
Na mind1, két képletet kellett volna megtalálni.
1. A proton sebessége: v=(2*q*U/m)^(1/2).
2. B=(m*v)/(R*q).
Kérdés?
Köszönöm a választ, a kiegészítő előadással együtt. Nem vagyok középiskolás, már egy végeztem. Akkoriban sem volt kedvencem a fizika, mert elég rossz tanárunk volt, de elfogadhatóra hoztam a fizika jegyemet. Mára viszont legtöbb összefüggést elfelejtettem,a függvénytáblázatban keresgélni nem tudok túl rutinosan, így ezt nem vettem észre. Mi olyan nagy gond ebben? Lehet számodra egyszerű a feladat, de nekem tegnap éjjel, amikor szembejött velem, nem sikerült megoldani, így rákérdeztem. Ha ennyire zavar a hasonló jellegű kérdés, nem pont a gyk.hu-n kellene töltened az idődet.
De még egyszer, köszi a segíts3get.
Na és hogy jött veled szembe ez a feladat kérdező?
Mellesleg ha valaki nem emlékszik a képletre, az sem probléma, mert csak két dolgot kell tudni:
1. A feszültséggyorsításra fordított munka mozgási energiává alakul át, azaz q*U=(1/2)m*v^2.
2. A Lorentz erő (B*I*L=B*Q*v) a centrifugális erővel azonos (m*v^2/R).
Ezekből jönnek ki a függvénytábla beli képletek is, látjuk tehát milyen egyszerű.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!