Ti hogy csinaljatok? Mit kene valtoztatnom?
Számítógép, telefon stb. kikapcsolva és jó messze legyen!
Akkor tanulj amikor a leghatékonyabb (nekem hajnali 5:30 és 7 között), érdeklődve állj neki a dolognak, próbáld "becsapni" magad hogy téged ez nagyon nagyon érdekel, motiváld magad!
Szia!
Én is sokszor észreveszem magamon, hogy túlságosan részletekbe menően tanulok, de csak azoknál a tantárgyaknál, amik tényleg érdekelnek. Néha nagyon idegesít, de közben azt is érzem, hogy ez később megtérül, mert abba az irányba szeretnék továbbtanulni.
Itt van néhány tipp:
1. Időpont: Mindenki máskor tanul gyorsan, hatékonyan. Van aki reggel, van aki délután, van aki este (talán még éjszakai is van, de szerintem az nagyon nagyon ritka lehet). Én például 17-21 óráid tudok a legjobban tanulni. Ezt próbáld meg kitapasztalni magadnak.
2. Módszer: Találd meg azt a módszert, amivel a legkönnyebbé és leggyorsabbá teheted a tanulást. Pl. emelj ki fontos részeket (kulcsszavakat) szövegkiemelővel, készíts gondolattérképet, olvasd fel hangosan a szöveget. Esetleg a környezetváltozás is segíthet pl. könyvtár, szabadtér.
3.Időbeosztás: határozd el, hogy egy bizonyos idő alatt meddig szeretnél eljutni az anyagban, és ezt tartsd is be. Mindig hagyj időt az ismétlésre és az ellenőrzésre, így mindig tudni fogod, hogy biztos megtanultad-e az anyagot (és nem csak átfutottál rajta).
4.Pihenés: Nekem személy szerint kell kb félóra pihenő miután hazaérek a suliból, mielőtt elkezdenék tanulni. Lehet, hogy neked jobb, hogyha még "készenléti állapotban" van az agyad, akkor ez nem vonatkozik rád. De ha azt érzed tanítás végén, hogy az idegeid teljesen elnyűttek, akkor kicsit pihenj, még mielőtt elkezdenél tanulni.
5.Órai figyelés: Mindig próbálj meg figyelni órán! Ez nagyon fontos. Ha még nem is sikerül teljesen az anyagra koncentrálni, akkor is hallgasd, de semmiképpen ne beszélj (így is megragadhat egy-egy szó, de ha elkezdesz beszélgetni valakivel még az sem fog megmaradni, hogy milyen órán voltál). Az osztályomból érdekes módon szinte mindig csak azok nem értik, hogy miről van szó, akik végigdumálják az egész órát, ráadásul ezzel azt is zavarják aki szeretne figyelni.
6.Fontossági sorrend: Állíts fel a tantárgyak között egy fontossági sorrendet. Ha felelésre, dogára vagy csak úgy óráról órára tanulsz, mindig azzal kezdd, amelyik előrébb van a sorrendben. Így elkerülheted azt a helyzetet, ami nálam 7.-8. körül rendszeresen fennállt: ha 4-5 dologból is készülni kellett, nem tudtam melyikkel kezdjem, melyikkel fejezzem be (mi van, ha nem jut valamire elég idő?)...mióta kidolgoztam a saját fontossági sorrendemet ezt az akadályt legyőztem. :)
7.Elengedés: Az érettségin nem fogják az összes tantárgyat figyelembe venni. Ha fogorvosnak készülsz, és ebben már biztos vagy, akkor néhány tantárgyból "engedd el" a kitűnőséget. Pl. föciből, énekből, rajzból, tesiből, egyéb tölteléktárgyból. Nem kell mindenképpen dicséretes ötösnek lenni, ne izgulj, ha becsúszik 1-2 rosszabb egy.
8.Tájékozódás: Ne csak a suliban foglalkozz azzal, ami érdekel, hanem otthon is. Nézegess interneten videókat, cikkeket az adott témában. Akár hozzákapcsolódó eseményre is menj el (mondjuk fogorvosos eseményt nem tudok).
9.Fenntartás: Nyáron, (vagy egy hosszabb sulis kihagyás pl. betegség, nagy utazás, iskolaváltás, bármi) alatt is tartsd fenn a tudásod. Nem kell a szünetben beletokosodni a székbe és könyvvel a kezedben járni-kelni (sőőőt, inkább pihenj, élvezd a nyarat). De hetente 1-2 oldal elolvasása valami olyan dologról, ami érdekel nem túl megterhelő.
10.Ne görcsölj!: Ne félj a gimnáziumtól, az érettségitől és a továbbtanulástól. Már most komolyan veszed, felismerted, hogy ez fontos. Van aki 11.-ben jön rá, hogy "hoppá, fogalmam sincs mi lesz velem 1 év múlva..." Hidd el, hogy nem nagy ördöngösség az érettségi. Mivel nyolcosztályosban vagy, valószínűleg ugyanazok lesznek a tanáraid, az osztálytársak, az iskola, a szabályok.
Sok sikert! :)
16/L (10. oszt., szintén egy nyolcosztályosban, orvosi pályára készülve)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!