Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Nem tudom megoldani ezt a...

Nem tudom megoldani ezt a fizika feladatot. Megoldanátok?

Figyelt kérdés

Egy 20 kg tömegű ládát 30°-os lejtőn 5,4 km/h állandó sebességgel, 0,2 kW teljesítménnyel, 60 másodpercig húzunk felfelé.

A, Mennyivel növekszik a láda helyzeti (magassági) energiája?

B, Mekkora a súrlódási együttható?

Illetve lenne még 1 feladat:

Egy 1 kg tömegű, kezdetben álló testet 12N nagyságú erővel emelni kezdünk. A test növekvő sebességgel mozog. Mekkora a test sebessége 4 m magasságban?

Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget!

2017. febr. 22. 19:08
 1/2 Tom Benko ***** válasza:
0%
A képleteket lesd ki a NjFvT-ból, onnan már csak be kell helyettesíteni. Különösen a másodiknál van egyszerű dolgod.
2017. febr. 24. 08:19
 2/2 Hominida ***** válasza:
100%

5,4 km/h= 1,5 m/s. 60 másodperc alatt a megtett út 90 m. 30 fokos lejtőn ez függőlegesen feleekkora, h=45 méteres emelkedést jelent. A magassági energia változása ΔE=m·g·Δh, 20·10·45=9000 J.

A lejtőt nyomó erő – rajzold le – m·g·cos30 = 173 N. A húzáshoz 60s·200W=12 kJ munkát végeztünk (0,75 hatásfokkal). A munka W=F·d, d=45m (valós elmozdulás, egyenes pályán egyenlő az úttal), F=267 N. Fs=μ·Fny, itt μ=267/173=1,54. Valaki számoljon utána, hogy nem csesztem-e el.

A másodikat illik megoldani. A dinamika alaptörvénye és a (egyenletesen?) gyorsuló mozgás képlete követelmény.

2017. febr. 26. 22:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!