Segítene valaki megoldani ezt a 3 ismeretlenes egyenlet rendszert? Mindig belegabalyodok.
y(2n + 6) + x(3n + 2) = 60,5
x+y = 10
nx + y(n + 2) = 37
Először talán foglalkozzunk a második két egyenlettel:
x+y=10
nx+(n+2)y=37
Ezt, mint egy paraméteres egyenletrendszert, ahol n a paraméter, megoldjuk úgy, hogy x és y értékeit n-től függően kapjuk meg.
Első körben vizsgáljuk azt az esetet, ha n=0, ekkor az egyenletrendszer:
x+y=10
2y=37, ennek a megoldása y=18,5 és x=-8,5. Ezt beírjuk a harmadik egyenletbe, nem kapunk egyenlőséget, tehát nem jó megoldás.
Másik lehetőség, hogyha y együtthatója 0, ez n=-2 esetén lesz, ekkor
x+y=10
-2x=37, ennek a megoldása x=-18,5 és y=28,5, szintén beírjuk ezeket az első egyenletbe, és megint nem kapunk egyenlőséget.
A speciális esetek kilőve, így marad az egyszerű megoldás; szorozzuk az első egyenletet n-nel:
nx+ny=10n
nx+(n+2)y=37
Most vonjuk ki egymásból az egyenleteket:
2y=37-10n, vagyis y=18,5-5n, ezt írjuk vissza az első egyenletbe:
x+18,5-5n=10, tehát x=-8,5+5n. Ezek lesznek az egyenletrendszer megoldásai n függvényében. Mivel ezt tudjuk, a legelső egyenlet x-ét és y-ját lecserélhetjük ezekre:
(18,5-5n)*(2n+6)+(-8,5+5n)*(3n+2)=60,5
Ez egy másodfokú egyenlet, amit már egyszerűen meg lehet oldani, viszont nincs valós megoldása, így valamit elírtál szerintem.
Oké.
Két, az alkán homológ sorban egymást követő szénatomszámú szénhidrogén 10 cm3-nyi elegyét 100 cm3 oxigénnel keverjük. Az elegyet meggyújtjuk, majd az elegy tökéletes égése után lehűtjük a keletkező gázelegyet, így a keletkezett vízgőz lecsapódik. Az így létrejött 76,5 cm3 gázelegyet KOH-os vízen átvezetve az elegy térfogata 39,5 cm3-re csökken.
Szerintem gondolkodjunk visszafelé. A KOH elnyeli a CO_2-t, ebből megvan a keletkező CO_2 mennyisége. Ehhez tudjuk, hogy mennyi oxigén kell.
A két alkán: c_nH_{2n+2} és C_{n+1}H_{2n+4}, ezekre fel lehet írni az égés egyenletét. No most, mivel van még fennmaradó gáz, vagy a CH-k, vagy az oxigén volt feleslegben. Első esetben mindkettő gáz volt, gyorsan ellenőrizhető, hogy fennáll-e, utána pedig az oxigénfogyás és a CO_2 mennyisége alapján lehet következtetni.
Ja, azt elfelejtettem mondani, hogy mindkettő gáz halmazállapotú, és egész biztosan oxigén marad vissza, mivel ha CH maradna, akkor egy csomó egyéb adatra is szükségünk lennek a tökéletlen égés miatt.
Így az égések egyenlete (lehet, hogy itt rontok el valamit):
CnH2n+2 + 1,5n+1 O2 = nCO2 + n+1 H2O
Cn+1H2n+4 + 1,5n+2 O2 = n+1CO2 + n+2 H2O
Legyen x mol vagy dm3(ez Avogadro törvénye értelmében mindegy) CnH2n+2 és y mol Cn+1H2n+4. Az ebből következő egyenletek:
x + y = 10
x(1,5n+1) + y(1,5n+2) = 60,5
nx + y(n-1) = 37
Először a reakcióegyenleteket rontottam el, azért jöttek ki teljesen más egyenletek.
Viszont ezekre sem jött ki jó megoldás, x = 0 lett nekem a végeredmény.
Hol? Szerintem jó.
Jobb oldal:
n+1 C
2n+4 H
3n+4 O
Bal oldal:
n+1 C
2(n+2)=2n+4 H
2(n+1)+n+2 = 2n+2+n+2 = 3n+4 O
Minden egyezik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!