Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Kémia egyenlet rendezés (9....

Kémia egyenlet rendezés (9. osztály) help? :S

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Abban kérném a segítségeteket, hogy kémiából vettük az egyenletrendezést, s annak 2szabályát.(Tömegmegmaradás és töltés törvények)

Úgy "gyakorlunk" tanárunkkal órán, hogy Ő felírja az egyenletet HELYESEN(tehát a molekulák is helyesen vannak) viszont az együtthatókat nem írja le.

Pl.:

tanár megadja: Mg + O2 -> MgO mi "rendezzük":

-> 2Mg + O2 -> 2MgO

Viszont nem értem, hogy hogy kell rendezni..(Az ilyen "egyszerűbb" egyenleteket meg tudom jegyezni, viszont vannak bonyolultabbak is..)

pl:

Al+ HCl-> AlCl3 + H2 -> a rendezett: 2Al+6Cl->2AlCl3+3H2

Valaki lenne olyan szíves, és elmagyarázná, hogy hogyan kell rendezni együtthatókkal a reakcióegyenleteket?

Köszönöm.:)

2010. máj. 2. 11:27
1 2 3 4
 31/38 anonim ***** válasza:
jajj, ne haragudj, félre írtam... az H3O+ nem hidroxid-ion, hanem oxonium-ion. Csak most tűnt fel:)
2010. máj. 3. 22:26
 32/38 anonim ***** válasza:

ígérem ez az utolsó hibám, amit felfedezek:S:)

átnéztem mégegyszer az utsó egyenletet, mert nagyon nem értettem, hogy jöttek ki a számok, aztán rájöttem, hogy én írtam le rosszul...Ne haragudj:) Tehát a helyes:

CaCO3 + H3O+ + HCl- = Ca2+ + Cl- + H2O + CO2

és akkor ehhez próbáld meg megkeresni a molszámokat. Kétszer átnéztem, most már jól írtam le. Még egyszer bocsi:)

2010. máj. 3. 22:43
 33/38 A kérdező kommentje:

A töltésrendezéssel vagyok gondban úgy vettem észre.. Emlékszem, hogy azt tanácsoltad először a töltésszámot rendezzem, aztán a tömeget.. de valahogy úgy soha nem jön ki nekem.:S

7.-et nem tudom megcsinálni..

az utolsó pedig Nekem CaCo3+H3O+ +HCl = Ca 2+ + Cl- +2H2O + CO2

Elvileg az anyagmennyiség stimmel, de a töltésszám nem.:(

Köszönöm szépen a segítséged.:)

2010. máj. 4. 21:57
 34/38 anonim ***** válasza:

szia!

nem baj, ha nem megy elsőre, majd belejössz:)

először a 7-est nézzük meg:

KOH + H3PO4 -> K3PO4 + H2O

azt tanácsolnám, hogy mindig a legnyilvánvalóbb dologgal kezd.

ahogy látod, a jobb oldalon 3 db K van, míg a jobbon csak egy, így a kálium-hidroxid elé beírsz egy 3-t

3KOH + H3PO4 -> K3PO4 + H2O

ezután mindegy, hogy mit szeretnél rendezni, H-t vagy O-t

nézzük a H-t: a baloldalon összesen 6 db van (3 kálium-hidroxid előtt és + a foszforsavban). A jobb oldalon összesen 2 db H van, így a víz elé egy 3-t kell írni, hogy itt is 6db H legyen:

3KOH + H3PO4 -> K3PO4 + 3H2O

ezután meg kell nézni, hogy vajon az O-k is egyeznek-e. A bal oldalon van egyszer 3 meg egyszer 4, az összesen 7. A jobb oldalon van egyszer 4 meg egyszer 3, az is 7, így velük nem kell foglalkozni, mert egyenlőek. A P-ből mind a két oldalon 1-1 db van. Így tehát a végleges egyenlet:

3KOH + H3PO4 -> K3PO4 + 3H2O

remélem, így már menni fog, ha újra megpróbálod:)

2010. máj. 5. 02:16
 35/38 anonim ***** válasza:

a következő:

CaCO3 + H3O+ + Cl- = Ca2+ + Cl- + H2O + CO2

először valóban a töltésszámokat kell rendezni. Nem csak arra kell figyelni, hogy mind a két oldalon egyezzenek a + és - töltések száma, hanem arra is, hogy azok kiegyenlítsék egymást. Tehát:

ha megnézed a jobb oldalon a Ca-nál két + töltés van, ezért a bal oldalra is két + töltést kell varázsolni, vagyis a H3O+ elé írj egy 2-t:

CaCO3 + 2H3O+ + Cl- = Ca2+ + Cl- + H2O + CO2

így stimmelnek a töltésszámok, viszont nem egyenlítik ki egymást, hiszen a + töltésekből kétszer annyi van, mint a - ból. Tehát a negatív töltésű elemek (Cl) elé 2 kerül:

CaCO3 + 2H3O+ + 2Cl- = Ca2+ + 2Cl- + H2O + CO2

most kell leellenőrizni, hogy egyeznek-e a molekula számok. Ca-ból, C-ből és Cl-ből ugyanannyi van, ezt ránézésre is meg lehet mondani. Számoljuk meg a H-kat. Bal oldalon van 6 db, míg a jobb oldalon 2, így a H2O elé egy 3 kell:

CaCO3 + 2H3O+ + 2Cl- = Ca2+ + 2Cl- + 3H2O + CO2

most már csak az O-k vannak: a bal oldalon van egyszer 3 meg 2, ami összesen 5 db, míg a jobb oldalon van egyszer 3 meg 2, ami szintén 5, így ezekhez nem kell hozzányúlni. És meg is van a végleges egyenlet:

CaCO3 + 2H3O+ + 2Cl- = Ca2+ + 2Cl- + 3H2O + CO2

próbáltam érthetően magyarázni, remélem sikerült is. Ha valami nem tiszta, akkor írj nyugodtan:) És ha nagyon nem megy a töltésrendezés, kereshetek még olyan egyenleteket is. Nyugodtan írj, ha gondod akad, engem felüdít a dolog, hogy nem minden csak pszichológiáról, meg pedagógiáról szól:)

2010. máj. 5. 02:49
 36/38 A kérdező kommentje:

Teljesen megértettem.:] köszi szépen, ritka rendes vagy..:)

btw, azt hogy értetted, hogy minden csak a pedagógiáról szól?

2010. máj. 5. 09:09
 37/38 anonim ***** válasza:
úgy értettem, hogy gyógypedagógiát tanulok ösztöndíjjal, angolul Varsóban. A tantárgyaim többsége pedagógia (hogyan tanítsunk, hogyan értékeljünk meg ilyenek) míg a szakdolgozatom pszichológiai irányultságú... ezek mellett a kémia tényleg felüdülést nyújt, szóval tényleg nyugodtan kérdezz:)
2010. máj. 5. 15:39
 38/38 A kérdező kommentje:
5ös lett a dolgozat, köszi szépen a segítséget.:]
2010. máj. 30. 11:17
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!