Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Kémia egyenlet rendezés (9....

Kémia egyenlet rendezés (9. osztály) help? :S

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Abban kérném a segítségeteket, hogy kémiából vettük az egyenletrendezést, s annak 2szabályát.(Tömegmegmaradás és töltés törvények)

Úgy "gyakorlunk" tanárunkkal órán, hogy Ő felírja az egyenletet HELYESEN(tehát a molekulák is helyesen vannak) viszont az együtthatókat nem írja le.

Pl.:

tanár megadja: Mg + O2 -> MgO mi "rendezzük":

-> 2Mg + O2 -> 2MgO

Viszont nem értem, hogy hogy kell rendezni..(Az ilyen "egyszerűbb" egyenleteket meg tudom jegyezni, viszont vannak bonyolultabbak is..)

pl:

Al+ HCl-> AlCl3 + H2 -> a rendezett: 2Al+6Cl->2AlCl3+3H2

Valaki lenne olyan szíves, és elmagyarázná, hogy hogyan kell rendezni együtthatókkal a reakcióegyenleteket?

Köszönöm.:)

2010. máj. 2. 11:27
1 2 3 4
 1/38 A kérdező kommentje:

Elírás volt.. sry.

a helyes:

Al+ HCl-> AlCl3 + H2 -> a rendezett: 2Al+6HCl->2AlCl3+3H2

2010. máj. 2. 11:30
 2/38 anonim ***** válasza:

nem gondolkodva, mechanikusan úgy kell rendezni, hogy minden betűből ugyan annyi legyen mindkét oldalon (tömegmegmaradás). terészetesen figylembe kell venni az alsó indexet is, pl O2, az ugyebár két oxigént jelent.

(meg ugye tudjuk h pl az Al, Al 3+ forméban fordul elő vegyületeiben, a Cl pedig leggyakrabban Cl- formában. de ezt nálatok megadja a tanár, tehát csak számolgatni kell, h ugyan annyi betű, ill töltés legyen mindkét oldalon :)

2010. máj. 2. 11:36
 3/38 anonim ***** válasza:
Pontosan. Mindenből ugyanannyi maradjon, és a töltések is ki kell, hogy egyenlítsék egymást. Ezt nem lehet ennél jobban elmagyarázni.
2010. máj. 2. 11:39
 4/38 A kérdező kommentje:
Sajnos még mindig nem világos számomra..:S
2010. máj. 2. 11:42
 5/38 A kérdező kommentje:
Senki nem tudná elmagyarázni? Az eddig kapott válaszok ugyanaz, amit már egyszer leírtam...-.- újat nem mondtak -.-"
2010. máj. 2. 12:01
 6/38 anonim ***** válasza:

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__alkalmazott-tudoma..

Itt az első oldalon legalul írtam egy elég hosszú levezetést. Szerintem abból érthető (remélem). :)

2010. máj. 2. 12:03
 7/38 anonim ***** válasza:

Előző vagyok. Itt van még egy kommentem:D

http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__hazife..

2010. máj. 2. 12:17
 8/38 A kérdező kommentje:

Már kapisgálom, köszi a segítséget.. de még nem teljesen értem:S

Al+HCl ->AlCl3 + H2

ezt elmagyaráznád részletesen?

Ez már egy kicsit bonyolultabb lehet..

2010. máj. 2. 13:12
 9/38 anonim ***** válasza:
100%

nézzük akkor a hosszabb egyenletet, a lényeg valóban az, hogy mind a két oldalon azonos legyen a molekulák száma

Al+ HCl-> AlCl3 + H2

ahogy látod az AlCl3-ban 3 db Cl van, így a másik oldalon is három Cl kell, tehát a HCl elé beírod a 3-at

AL+ 3HCL-> AlCl3+ H2

így már stimmelnek a Cl-k, viszont a H-ból az egyik oldalon három van, míg a másikon kettő. Így megkeresed a legkisebb közös többszöröst, ami a 6 és az kerül a HCL elé:

AL+ 6HCl -> AlCl3+ H2

Így kaptál 6 H-t, tehát a másik oldalon is 6-nak kell lennie. Mivel ott már van kettő, így a H2 elé beírsz egy hármast:

Al+ 6HCl -> AlCl3+ 3H2

ne felejtsd el a Cl-ket sem. Az egyik oldalon 6 db van, míg a másik oldalon 3, így az AlCl3 elé egy kettes kerül (mert ugye 6/3=2):

Al+ 6HCL -> 2AlCl3+ 3H2

Most már csak az Al-ket kell rendezni. Ahogy látod a jobb oldalon 2 db van belőle, így a bal oldalon is kettőnek kell lennie, tehát beírod az Al elé a 2-t:

2Al+ 6HCl -> 2AlCl3+ 3H2

és kész is az egyenlet:)

remélem érthető lett, gyakorolj sokat, és belejössz, ha valami nem világos, kérdezz bátran:)

2010. máj. 2. 13:15
 10/38 anonim ***** válasza:
100%
előző vagyok, én nem néztem meg a linkeket, hanem a saját logikám szerint magyaráztam el, ami néha kicsit másabb szokott lenni, mint a többieké, de azért remélem érthető lett:)
2010. máj. 2. 13:16
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!