Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Kémia egyenlet rendezés (9....

Kémia egyenlet rendezés (9. osztály) help? :S

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Abban kérném a segítségeteket, hogy kémiából vettük az egyenletrendezést, s annak 2szabályát.(Tömegmegmaradás és töltés törvények)

Úgy "gyakorlunk" tanárunkkal órán, hogy Ő felírja az egyenletet HELYESEN(tehát a molekulák is helyesen vannak) viszont az együtthatókat nem írja le.

Pl.:

tanár megadja: Mg + O2 -> MgO mi "rendezzük":

-> 2Mg + O2 -> 2MgO

Viszont nem értem, hogy hogy kell rendezni..(Az ilyen "egyszerűbb" egyenleteket meg tudom jegyezni, viszont vannak bonyolultabbak is..)

pl:

Al+ HCl-> AlCl3 + H2 -> a rendezett: 2Al+6Cl->2AlCl3+3H2

Valaki lenne olyan szíves, és elmagyarázná, hogy hogyan kell rendezni együtthatókkal a reakcióegyenleteket?

Köszönöm.:)

2010. máj. 2. 11:27
1 2 3 4
 21/38 A kérdező kommentje:

Nagyjából kapisgálom, csak komoly ismeretekkel vagyok lemaradva ezek szerint az régi iskolámból jőve, mert ezt nem tudtam.:(

Cu2+ + K -> Cu+ K a helyes 2mol káliummal van.. de ez miért? Ugyanaz a válasz, mint a vasnál?

2010. máj. 2. 15:24
 22/38 anonim ***** válasza:

ha az az eredeti egyenlet, hogy Cu2+ + K = Cu + K+

akkor igen, azért kell a káliumionból kettő, mert a K 1+ töltésű, míg a réz 2+-os, és mind a két oldalon egyenlőnek kell lennie.

Azt tudod, hogy tudjuk megállapítani, hogy a K miért éppen 1+ töltésű, míg a kén (S) -2 töltésű?

És azt kérdezném még meg, hogy milyen könyvből tanultatok általánosban, meg milyenből most, mert sajnos az sem mindegy...

2010. máj. 2. 16:38
 23/38 A kérdező kommentje:

Akkor valószínűleg rosszul másoltam le az egyenletet a tábláról, mert az egyenlet jobb oldalán nálam a káliumnál nem volt töltés!

Nem tudom megállapítani. Elmagyaráznád? Elég fontos lenne.:S

Általánosban is, és most is Mozaikos tankönyvből tanulunk.:)

2010. máj. 2. 16:46
 24/38 anonim ***** válasza:

háát, a mozaikos könyvek nem tartoznak éppen a kedvenceim közé, dehát ez az én szerény véleményem:)

ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani egy elem, milyen töltésű, a periódusos rendszerre van szükség (ha nem tagozatos szinten tanulod a kémiát, akkor nem sok elemet fogtok tanulni belőle).

Szóval a per.rendszernek fő és mellék-csoportjai (A ill. B), számokkal jelölve (1-8)

Az első főcsoport elemei +1 töltésűek (innen a fontosabb elemek: H, Li, Na, K)

a második főcsoport elemei +2 töltésűek (fontos: Mg, Ca)

a harmadik főcsoport elemei +3 töltésűek (innen az Al a legfontosabb, nemhiszem, hogy a többit használni fogjátok)

a hatodik főcsoport elemei -2 töltésűek (O, S a fontos)

a hetedik főcsoport elemei -1 töltésűek (F, Cl, I a fontos)

a nyolcadik főcsoport elemei pedig semlegesek, nem válnak ionokká.

Ugyanez érvényes a mellékcsoportokra is. Amit szerintem érdemes megjegyezni: Fe, Cu, Zn, Ag.

És persze vannak a kivételek: a vas lehet 2+ és 3+ töltésű is, attól függ, hogy mihez kapcsolódik.

És persze bonyolódhat is a dolog, ha nem csak egyszerűbb vegyületeket állítanak elő, hanem pl Na3PO4-t, vagy mondjuk CaCO3-t. Ezek is érdekelnek, vagy erről még nem tanultatok?

2010. máj. 2. 17:19
 25/38 A kérdező kommentje:

Haladó angol tagozatos vagyok, nem kémiás.:) Értem, akkor a főcsoport száma változtatja a + vagy - t.:)

Köszi szépen.

Írnál pár egyenletet, hogy rendezzem..? Gyakorlásképpen. Nem lesz még belőle dolgozat csak 2hét múlva, de mihamarabb jó lenne megérteni.:)

2010. máj. 2. 18:28
 26/38 anonim ***** válasza:

haladó angol? nem semmi:)

igen a főcsoport száma a lényeg:)

és tessék az egyenletek:

Fe + O2 -> Fe2O3

Zn + O2 -> ZnO

K + F2 -> KF

N2 + H2 -> NH3

ZnS + O2 -> ZnO + SO2

NaCl + H2SO4 -> Na2SO4 + HCl

KOH + H3PO4 -> K3PO4 + H2O

NaOH + Al2(SO4)3 -> Al(OH)3 + Na2SO4

CaCO3 + HCl -> CaCl2 + H2O + CO2

Mg(OH)2 + HCL -> MgCl2 + H2O

Cu + HNO3 -> Cu(NO3)2 + NO + H2O

NaHCO3 -> Na2CO3 + H2O + CO2

CuCO3 + H3O+ + Cl- = Ca2+ + Cl- + H2O + CO2

(tehát réz-karbonát + hidroxid-ion + kloridion = kálcium-ion + klorid-ion + víz + szén-dioxid)

hirtelen ennyi jutott eszembe:) sok sikert hozzá, aztán ha van még kérdésed, írj bátran:) a dolgozat mennyire számít bele az évvégi értékelésedbe?

2010. máj. 2. 20:01
 27/38 A kérdező kommentje:

Holnap megoldom őket, köszi szépen. MAjd írok!

Átmentem másik iskolába, és meghatározó lenne, hogy hanyast kapok. Félévkor 4es voltam előző isimben, viszont ott 70oldallal jártunk előrébb(protolitikus reakciók).. viszont az nem volt annyira alapos tudás, mint itt ahogyan tanítanak.

Év végén szeretnék azért 5ös lenni.:)

2010. máj. 2. 21:54
 28/38 anonim ***** válasza:

akkor azt tudom ajánlani, hogy a kémiakönyvben szereplő összes egyenletet írd ki mol-számok nélkül, majd tedd ezt a füzetedben lévőkkel is, tedd félre holnapig, holnaputánig, addigra elfelejted azokat a számokat, amiket véletlenül megjegyeztél, és láss hozzá:) egy idő után annyira belerázódsz, hogy csak lesel:)

meg lesz az az 5ös, ne izgulj:)

2010. máj. 3. 14:34
 29/38 A kérdező kommentje:

Asszem kész! nagyjából talán jó.. sorrendileg írom le a válaszokat.. levezetés nincs.:P mert sok lenne.

4Fe+3O2->2Fe2O3

2Zn+O2->2ZnO

2K+F2->2KF

N2+3H2->2NH3

2ZnS+3O2->2ZnO+2SO2

2NaCl+H2SO4->Na2SO4+2HCl

3KOH+H3PO4->K3PO4+2H2O ->1 mol oxigénnel kevesebb?:(

6NaOH+Al2(SO4)3->2Al(OH)3+3Na2SO4

CaCO3+2HCl->CaCl2+H2O+CO2

Mg(OH)2+2HCl->MgCl2+2H2O

3Cu+8HNO3->3Cu(NO3)2+2NO+4H2O

4NaHCO3->2Na2CO3+2H2O+2CO2

4CuCO3+20H3O+ +Cl- -> Ca2+ + Cl- +30H2O + CO2

reménykedem hogy jó.. tudom, hogy van az az íratlan szabály, hogy a legkisebbre kell törekedni mol számilag, de a tanár nálunk nem veszi komolyan.:D:D

2010. máj. 3. 20:21
 30/38 anonim ***** válasza:

na látod, megy ez, csak gyakorolni kell:) összesen kettő nem lett jó, azokat gondold át mégegyszer, és ha nem megy, akkor írj, illetve nagyon kíváncsi lennék, hogy az utolsónak hogy jött ki az eredménye:)

1. :)

2. :)

3. :)

4. :)

5. :)

6. :)

7. ezt nézd át mégegyszer

8. :)

9. :)

10. :)

11. :)

12. :)

13. és ennek a levezetésére lennék kíváncsi, mert ez sem lett jó.

De azért nagyon örülök, hogy már belejöttél, csak így tovább, ha kérdésed van még vagy nem értesz valamit, írj bátran, vagy ide, vagy privátban, én csak örülök, ha mással is foglalkozhatok nem csak azzal ami kötelező (lenne) a sulihoz:)

2010. máj. 3. 22:07
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!