Ha egy kockával kétszer dobok, akkor hányféle lehetőség lehet összesen?
6*6, azaz 36.
Gondolj bele, hogy dobsz az első kockával, az eredmény 1, a második dobás során pedig 1, 2, 3, 4, 5, 6 lehet a kapott érték. Tehát az első dobás lefixált értékéhez mindig 6 további eset tartozik. Ha az első alkalommal 2-es jön ki, ugyanúgy 1, 2, 3, 4, 5, 6 lehet a második kockavetés eredménye. Az első dobásban hat szám játszik, és egy ilyen dobott számhoz hat-hat érték társul a második dobásnál. Így érted?
Ha számít a sorrend, ismétléses variáció:
6^2 = 36
Ha nem számít a sorrend, ismétléses kombináció:
(7 alatt a 2) = 21
És azért ismétléses, mert két külön kocka van.
Íme az átlós szemléltetés:
láthatod, ha nem számít a sorrend az átló alatti és feletti esetek kétszer szerepelnek, pl. az (1,2) és a (2,1). Így azok nélkül 21 eset lesz.
Igen, nekem is 21 jött ki. :) Akkor jó :)
Csak azt nem értem, hogy ha úgy számolom, hogy 6-ból kiakarok választani 2-őt, tudjátok azzal a faktoriális képlettel, akkor úgy meg 15 jön ki.....
Nincs semmi kikötés a feladatban, csak az, hogy 1 kocka, 2 dobás.
Elsőre is 6 variáció lehet és másodjára is. 6*6=36
Ennek átlós megoldásnak akkor lenne értelme, ha többször kellene duplán dobni és kikötnénk, hogy nem lehet ismétlődés.
Úgy is vehetnénk a feladatot, hogy 2 kockát 1-szer dobunk el. Itt már egyértelműen látszik, hogy a 36-ból bármelyik variáció előfordulhat.
Köszönöm a segítséget!
Igen, 15 a különböző és még +6,a mikor ugyanazt dobjuk mindkét kockával.
Már csak azt nem tudom, hogy ez alapján akkor, akkor számít-e a sorrend vagy sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!