Hány lehetőség van, ha azt tudjuk egy négy jegyű kódról, hogy legalább egy kettes van benne?
Bocsi, tudom, nagyon gáz kérdés, szégyen és gyalázat, de már rég elfelejtettem, hogy hogy is kell ezt kiszámolni (vmi n rémlik... ;) ) - a számok ismétlődhetnek is, vagyis mint egy pin kód (konkrétan elfelejtettem vmihez a kódom, de rémlik, hogy van benne kettes, és ez érdekelne, hogy meddig tartana végigpróbálgatni az összes lehetőséget...).
Az már csak bónusz kérdés, hogy ha naponta tíz próbálkozási lehetőségünk van, akkor mikorra derül ki legkésőbb a tuti jó megoldás? :)
Amúgy szerettem a matekot, még külön fakultációra is jártam (na jó, igazából attól félve, hogy amúgy nem tudnék leérettségizni), de már full elfelejtettem mindent - ezért nincs értelme az iskolának! :P :)
És ezért van értelme az internetnek, remélem, mert vszeg egy csomó mindenki (most diákok+alapból okos emberek és a tanulmányokra még emlékezők) csípőből rávágják a választ - köszi! :)
Mivel PIN-kódról van szó, ezért kezdődhet 0-val. Alapesetben 10*10*10*10=10.000 különböző kód lehet (0000-tól 9999-ig), ezt úgy számoltuk ki, hogy az első helyre 10 jegy mehet, a másodikra is, és így tovább, és ezeket összeszorozzuk.
Direkt kiszámolni, hogy hányban van 2-es körülményes, mivel esetszétválasztás kell. Sokkal egyszerűbb úgy számolni, hogy kiszámoljuk azokat az eseteket, amikor egyáltalán nincs benne kettes, ebből 9*9*9*9=6.561 darab van, értelemszerűen ha ezt kivonjuk a 10.000-ből, akkor azok számát kapjuk meg, amelyekben van (legalább 1 darab) kettes; 10.000-6.561=3.439 ilyen kód van.
Köszi! :) Királyok vagytok! :)
(amúgy milyen bosszantó már, hogy egy alkalmazáshoz küldtek sms-ben egy kódot, ami azt hittem, hogy csak az első belépéshez kell, így utána le is töröltem, ám mindegyik belépéshez kell, és hiába mondom, hogy kód újraküldése, nem küldik... :( Na jó, meglátjuk... :) )
Ja, amúgy lehet, hogy csak egy órát kell várni a tíz próbálkozás után - akkor viszont...? :)
3439/24=143,29 nap, ami 20,47 hét, ami csak bő öt hónap! :D (5.11755952380952, hogy egész pontos legyek... :D) Juhú! :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!