Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » 1g cink, vagy 1g aluminium...

1g cink, vagy 1g aluminium elégetésekor fejlődik több hidrogéngáz?

Figyelt kérdés

2016. nov. 21. 22:53
 1/3 anonim ***** válasza:

Égetéskor nem keletkezik hidrogéngáz, mivel az alumínium/cink csak a levegő oxigénjével reagál. Alumínium/cink-oxid keletkezik.

2 Al + 3 O2 = Al2O3, és

2 Zn + O2 = 2 ZnO.

Szerintem, amire gondolsz, az a vízzel történő reakció. Ennek a terméke Al/Zn-hidroxid.

Ahhoz, hogy megállapítsuk a keletkező H2 molban kifejezett anyagmennyiségét, tudnunk kell a reakcióegyenletet, valamint az Al/Zn anyagmennyiségét.

A reakcióegyenletek:

2 Al + 6 H2O = 2 Al(OH)3 + 3 H2, és

Zn + 2 H2O = Zn(OH)2 + H2.

Moláris tömegek:

Al: 27 g,

Zn: 65,38 g.

1/26,98 mol Al, és 1/65,38 mol Zn reagál.

Az Al reakciójában ((1/26,98)/2)*3 mol, és a Zn reakciójában pedig 1/65,38 mol H2 keletkezik.

Ki is számoltam neked:

Al-nál 0,0556 mol, Zn-nél pedig 0,015295 mol körül van a képződő H2- gáz anyagmennyisége.

Remélem, tudtam segíteni! :)

Egy biológus hallgató

2016. nov. 21. 23:38
 2/3 anonim ***** válasza:

Szia!

a) Arra gondolok, hogy mindkét fém tud oxigénnel egyesülni, amihez nem kell H jelenléte. Ilyenkor 0 mindegyik azaz egyenlő.

b) ha az oxigént vízmolekulából nyernénk, akkor a következőképpen alakulhat:

cink-oxid: ZnO

alumínium-oxid: Al2O3

Azaz: 1 Zn + 1 O -> 2 db H

és

2 Al + 3 O -> 6 db H (1 Al + 3/2 O -> 3 db H)

Hozzá vesszük még a relatív atomtömeget:

Zn: 65,39

Al: 26,98

Nagyságrendileg 1 gramm alumíniumban kétszer annyi atom van mint 1 gramm cinkben.

Végül alumínium-oxid előállításakor kb. háromszor annyi hidrogén keletkezik mint cink-oxid előállításakor.

2016. nov. 21. 23:43
 3/3 anonim ***** válasza:

Bocsi, elírtam valamit: 4 Al reagál 3 O2-val.

Ha olvasod, gyorsan még javítsd ki! :)

(Az első válaszoló)

2016. nov. 22. 00:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!