Egy kis kombinatorika. Segítene valaki? Rövid feladat. Csak le kellene ellenőrizni. Nagy segítség lenne!
Egy élõ show mûsorban a játékosok jelölõt tesznek valamelyik társukra, akit szeretnének kiszavazni. A játék végén már csak 4 játékos maradt. Jelölje õket az {1, 2, 3, 4} halmaz. Ekkor a jelölés játékszabálya szerint a kiválasztó jelet
(i) senki nem teheti saját magára és
(ii) a másik 3 társa közül egy valakire teheti a jelét.
(a) Hányféle különbözõ kiválasztási variáció lehetséges? Adja meg ezeket!
Ez itt akkor 4^3=81, ugye?
(b) Hány olyan eset van, hogy mind a 4 játékos kap egy-egy jelet?
Na, ebben nem vagyok biztos. Ilyenkor 3*3*2*1? Vagy hogy van?
(c) Hány olyan eset van, hogy 3 játékos kap jelet?
Ez 3!=3x2x1 ?
(d) Hány olyan eset van, hogy 2 játékos kap kettő- kettő jelet?
2x2x1x1 ???
(e) Mekkora a valószínűsége annak, hogy 1 játékos kapja meg mind a 4 jelet?
Ez meg nem lehet, nem? Mivel akkor valakinek saját magára kellene tenni.
Köszönöm előre is a válaszokat!
"következetesen úgy tekintem, hogy az is számít, hogy kitől kapta a szavazatot."
Nagyszerű, várom a megoldásodat a b) c) d) kérdésekre. (Nem lehetetlen megoldani úgy sem.)
Mellesleg nekem ki van írva a nevem, szólíthatsz bongolonak, nem kell #9-ezni.
#11: Ahogy írtam, ott a megoldásom a #4-ben
(A #szám nem megszólítás, csak utalás az írásra, amire válaszolok.)
A #4 választ nem vettem komolyan, mert csak végeredményeket írtál. Illene megmutatni, hogy miért pont annyi.
Kérdező, szerintem arra hallgatsz, akire akarsz. Úgyis neked kell felelni belőle, tehát nem tehetsz mást, mint próbálod megérteni, hogy mi miket írtunk, és kiválasztod azt, amelyik szimpatikusabb, pontosabban amelyik a te gondolatmenetedhez a legjobban illeszkedik.
Annyit tudok csak még segíteni, hogy két konzekvens megoldásból választhatsz: az egyikben számít az, hogy ki rakta a jelet a játékosokra (ez a #4), a másikban csak az számít, hogy melyik játékoson hány jel van, de az nem, hogy ki rakta rá (ez a #5 és #6). A többi hozzászólást nem érdemes elolvasnod, azok vagy hibásak, vagy az ismeretlen sráccal/lánnyal való polémiám csak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!