Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Matematika. holnapra kellene....

Matematika. holnapra kellene. Hogy kell megoldani?

Figyelt kérdés
Egy osztályban matematika felmérőt írnak. Minden tanuló ugyanakkora valószínűséggel kap jelest, így annak a valószínűsége, hogy lány kap jeleset 2/3-a annak, hogy fiú kap jelest. Az osztály tanulóinak hányad része lány?

2016. nov. 9. 13:24
 1/6 bongolo ***** válasza:
77%

Olyan események vannak, hogy "lány", "fiú", "jeles".

Amikor azt olvassuk, hogy "Minden tanuló ugyanakkora valószínűséggel kap jelest", az azt jelenti, hogy P(jeles) = p, és ez független attól, hogy kiről van szó.

Az a kérdés pedig, hogy "Az osztály tanulóinak hányad része lány?", az azt jelenti, hogy mennyi P(lány)

Kicsit térjünk még vissza erre a P(jeles) dologra, ugyanis jobb lett volna máshogy írni. "Minden tanuló ugyanakkora valószínűséggel kap jelest", ez valójában azt jelenti, hogy ha olyan nevű tanulók járnak az osztályba, hogy A, B, C, ..., akkor P(jeles | A) = P(jeles | B) = P(jeles | C) = p, ezek a feltételes valószínűségek teljesülnek. Ez egyben azt is jelenti, hogy a teljes osztályra nézve is P(jeles) = p, ahogy az előbb írtam. És csoportokra is igaz, tehát P(jeles | lány) = P(jeles | fiú) = p. Szóval a "jeles" és a "lány" események függetlenek. (Ugyanígy a "jeles" és a "fiú" is persze.)

"Annak a valószínűsége, hogy lány kap jelest", az a mondat mit is jelenthet? Nem jelentheti a P(jeles | lány) feltételes valószínűséget, hisz az ugyanakkora fiú esetén is, nem lenne 2/3-a. Szerintem ez a P(jeles ÉS lány) együttes valószínűséget jelenti. Fiúra hasonlóan, tehát:

P(jeles ÉS lány) = 2/3 · P(jeles ÉS fiú)

A jeles és a lány események függetlenek, hasonlóan a jeles és a fiú események is, vagyis:

P(jeles ÉS lány) = P(jeles) · P(lány)

P(jeles ÉS fiú) = P(jeles) · P(fiú)

Vagyis:

P(jeles) · P(lány) = 2/3 · P(jeles) · P(fiú)

Vezessük be az x = P(lány) ismeretlent, hogy ne kelljen annyit írni. P(fiú) = 1 - x

x = 2/3 · (1-x)

A végét már rád hagyom...

2016. nov. 9. 17:32
 2/6 anonim ***** válasza:
Bocs, Bongolo, nem lehetne ezt sokkal egyszerűbben megoldani?? Hiszen abból, hogy egyenlő vsz.-gel kap mindenki jelest, látható, hogy a lányok száma 2/3 része a fiúkénak. Innen már látható az arány.
2016. nov. 10. 10:32
 3/6 bongolo ***** válasza:
Nem 2/3 a megoldás (hanem 2/5)
2016. nov. 10. 15:40
 4/6 bongolo ***** válasza:
Ja, bocs, most jövök rá, hogy te is ezt mondtad...
2016. nov. 10. 15:40
 5/6 bongolo ***** válasza:
Szóval azért bonyolítottam el így, mert zavart az a megfogalmazás, hogy "Annak a valószínűsége, hogy lány kap jelest". Hiszen akár lány, akár fiú, ugyanakkora valószínűséggel kap jelest. Vagyis mondat értelmezési problémám van az egésszel (illetve szerintem a feladat szövege nem igazán jól van megírva). Ezért filóztam sokat e körül.
2016. nov. 10. 15:45
 6/6 anonim ***** válasza:
A feladat teljesen elavult és megoldhatatlan hiszen nemcsak fiúk és lányok vannak a világon. (Bocs.)
2016. nov. 11. 09:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!