Üdv! Két törpének összesen 12 ceruzája volt. Az egyiknek kettővel több, mint a másiknak. Hány ceruzája volt két törppének külön-külön? Hogy irnátok fel ennek a feladatnak a megoldás menetét egy 2. gyereknek?
Szerintem az első bonyolult egy másodikosnak. Én így:
1. Ha az egyiknek kettővel több ceruzája van, akkor kettőt kivonva a gazdagabbtól ugyanannyi ceruzájuk lesz.
2. Ha kettőt elveszünk a gazdagtól, akkor az összes ceruzák száma kettővel csökken, 10-re.
3. 10 ceruza esetén tehát ugyanannyi van nekik. Elosztjuk kettővel, hiszen ketten vannak. Mindkettőnek öt van.
4. Mivel az eredeti feladatban az egyiknek kettővel több van, így hozzáadunk az 5-höz 2-őt és kijön hét. Az egyiknek hét, a másiknak 5 van.
Esetleg nem azt kell leirnia, h a 12 mint osszeg hogy johet ki?
1+11
2+10
3+9
4+8
5+7
6+6
Majd fordul
Igy a 6 variaciobol kivasztja a jot, ahol az egyiknek kettovel tobb van.
Bocs, véletlen elküldtem félkészen.
Szóval szerintem nem árt hamar megismertetni az egyenletfelírással a gyereket, és szerintem az ilyen feladatoknak pont ez lenne a célja. Az még jó ötlet lehet, hogy mindezt megtámogatni valódi ceruzákkal szemléltetésként. Az utolsó megoldása viszont szerintem nem jó ötlet, mert később bonyolultabb problémáknál mert nem fog menni a dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!