Hogy lehet megoldani ezeket a matematikai feladatokat?
Rég volt már az érettségi meg az emelt matek, konkrétan semmire nem emlékszek belőle. Pedig 8 éve nagy matekes voltam.
Az egyetemen a következő feladatokat kaptuk:
an=3n+5/n-1 (tört jelet nem tudok hagyományosat, szóval ez az /)
A másik: an=n-3/n²+2
Nos, az érdekelne konkrétan, hogy milyen sorrendben és hogyan kell ezeket megoldani, de ha valaki a megoldást is megadja, az is jó, hátha ki tudnám következtetni. Viszont főleg megtanulni szeretném, csak hát munka mellett nincs érkezésem külön órákat venni.
Egyrészt, mi a feladat? Mert oké, hogy ideírtál két sorozatnak tűnő "valamit", de mi a feladat?
Másrészt, használj zárójeleket, hogy egyértelműek legyen. Mert például az elsőt így is lehet értelmezni: (3n+5)/(n-1) vagy (3n+5)/n -1 vagy 3n + 5/n - 1 vagy 3n + 5/(n-1) stb-stb..
NYE, köszi a válaszokat. A fenti két feladathoz nem kaptunk kommentárt, csak ennyit, amúgy a monotonitás határértékről és konvergenciáról volt szó.
Aztán a 3. feladathoz pedig a következő kommentárt fűzte a tanár: megnézni a monotonitás határérték igazolást, korlátosságot.
an=2(n+1)(n-1)/n+3
Jól értem, hogy az első feladat esetében: an=3n+5/n-1
A következő lépés ez lesz: 3(n+1)+5/n+1-1 - 3n+5/n-1 ? Csak ezután már elakadtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!