Valaki tudj. A nekem értelmezni a gyorsulás képletét?
Most kerültem egyetemre és nem teljesen értem a matematikai jelöléseket. limes miért 0-ba tart? Mi jelent dt és dv? Köszönöm.

Komolyan azt várod hogy pár sorban kifejtsük az analízist mint matematikai fejezetet?
A differenciálszámítás megértéséhez a következő fejezeteken kell végigrágnod magad:
Függvények értelmezése
Függvények ábrázolása
Sorozatok
Határértékek
Differencia-hányados
Differenciál-hányados
Derivált függvény
Nem értem miért kell mérnöki fizikában eléje menni a matek tananyagnak.

Úgy kerültél be egyetemre egy ilyen szakra, hogy előtte nem tanultál differenciálszámítást? Mert akkor neked nem a gyorsulással van bajod, hanem a matematikai alapokkal, hogy ezt megértsd.
A limesz evidens, hogy nullába tart, mivel a delta t az idő megváltozását jelenti, és ha gyorsulást akarunk számolni, akkor az adott időpillanatbeli sebességet egy kis delta t idővel későbbi sebességértékből levonva kapjuk meg a sebességváltozást, amelyet az eltelt idővel elosztva megkapjuk az átlagos gyorsulást erre az időintervallumra. A határértékképzés során ezzel az időintervallummal nullához tartva az átlagból pillanatnyi érték lesz. (Grafikusan ábrázolva a dolgot pedig a v(t) függvény szelőjéből érintő.)
A dv/dt a v(t) függvény deriváltfüggvényét jelenti, de fizikában kissé pongyola ámde annál hasznosabb módon úgy is fel szokták fogni, mint két tetszőlegesen kicsi mennyiség, jelen esetben dv és dt hányadosát. Mert ez éppen a gyorsulás definíciója: a dv sebességváltozást osztjuk a közben eltelt dt idővel.

ezt olvasd el
www.fft.szie.hu/fizika/Turkalo/deriv/derivalas.docx
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!