Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » F (x) = gyökalatt (x-3) ˇ2 -4...

F (x) = gyökalatt (x-3) ˇ2 -4 függvény. Rosszul csináltam ugye?

Figyelt kérdés

Szóval én úgy csináltam, hogy x-3 a négyzeten és az a gyökalatt (a gyök és a négyzet kiejtik egymást) egyenlő x-3-mal, aztán még hozzávettem az (-4)-et, így lett x-7, egy sima lineáris függvény, de így túl könnyű lenne sztem, szóval én úgy gondolom, hogy nem így kellett volna. Valaki elmondhatná, hogy helyes.

(Függvénytáblát is lehetett használni, de ez nekem bonyolult volt, hogy egyszerre gyök is meg négyzet is egy függvényen belül)

Csak értelmes válaszokat kérek, lebaszást nem, hogy ú de hülye vagy, stb...

Köszi előre is!!!

2010. ápr. 13. 12:45
 1/3 anonim ***** válasza:
Hú ezt tudom. Ha az (x-3)-at négyzetre emeled akk eltűnhet a negatív előjel :) Szal meg kell csinálni egyszer +(x-3)-al, meg egyszer -(x-3)-al, két lehetőség van. Asszem :P
2010. ápr. 13. 13:04
 2/3 anonim ***** válasza:

Az a kérdés, mi van előbb: a gyök, vagy a négyzet? Tehát:

Gyök((x-3)^2)-4 vagy (Gyök(x-3))^2-4, nem mindegy!

Ha ugyanis a gyök van előbb, akkor kikötés: x>=3! Ekkor a függvény az x-7 függvény lesz, természetesen x>=3-tól (jobbra).

Ha a négyzet van előbb, akkor nincs kikötés, de:

Gyök((x-3)^2)-4=|x-3|-4 (abszolútérték!!!)

Egy V alakú függvény lesz, aminek a minimuma az M(3;-4) pontban van.

2010. ápr. 13. 13:18
 3/3 A kérdező kommentje:
először van, hogy x-3 a négyzeten, utána az a gyök alatt, és még minusz 4
2010. ápr. 13. 14:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!