Kémiai feladat. Jól csináltam?
A kérdés ez volt:Hány gramm hidrogén klorid állitható elő 3mol hidrogén klórral való egyesitése során?
Nekem 219 gramm jött ki.Viszont lenne még pár kérdésem:
Honnan tudom hogy az egyikből hány mol-t kell vennem?
A kétatomos elemmolekulákat mindig igy kell felirni pl:CL2,soha sincsen olyan eset amikor csak simán Cl?
Lehet tévedek, rég kémiáztam de gondolom csak be kell tömeget helyettesíteni a hidrogén és klór reakció egyenletébe; 3 H2 + 3 Cl2 =6 HCL
Vagyis 6gramm+216gramm= 222 gramm
A hidrogént 1 grammal számoltam ugye, így H2=2 gramm és 3móllal számolva 6gramm.
A klórnál 36grammal számoltam (nemtom merre kellett volna kerekíteni :D) így Cl2 72gramm és 3 mólnyi (mivel ennyi kell a reakcióegyenletbe) 216gramm.
A hidrogén-klorid vegyjele HCl. Tehát 1-1 arányban kell venni őket. A moláris tömege H=1g, CL=35,45g. Na ha ezekeket összeadod és 3szorosát veszed, az szerintem 109,35g.
Csak a gázok szerepelnek 2 atomos molekulákban, kivéve a nemesgázok, ők csak 1 atomosak.
1 mól hidrogénatom = 1,008g/mol
1 mól hidrogén (H₂) = 2*1,008 = 2,016 g/mol
Idézek belőle:
„1 mól hidrogénatom tömege 1,00794 gramm.“
Idézek belőle:
“A reakció egyenletből látható, hogy 1 mól H₂ 1 mol vízből állítható elő“.
Máskor úgy írd ki a kérdést, hogy egyértelmű legyen, ha rendes választ akarsz rá kapni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!