Hogy kell kiszámolni ezt az egyszerűnek mondott fizika példát?
Értem én hogy egyszerű, de nem megy nekem, és nem tudom hol rontom el...
Számítsa ki, hogy hány dm3 méter lesz a térfogata 40cm3 térfogatú, 10 celsius fok hőmérsékletű hidrogéngáznak, ha állandó nyomásan 650 c fokra növeljük a hőmérsékletet.
tudom hogy v1/t1=v2/t2, csak nem megy az alkalmazása...
ha valaki elmondaná akkor hátha.. :)
köszönöm
Nincsen semmi gond emberek vagyunk :-)
De az utolso a p1*v1/t1=p2*v2/t2...
Na az nekem akkor is annyi.
Raprobalnal arra hogy neked mennyi?
Mert rosszul van felírva a képlet.
Az hogy
v1/t1=v2/t2
tökéletesen rossz! Helyesen úgy kell felírni hogy:
v1/T1=v2/T2.
De most nem a v1,v2 fajtérfogatokkal kell dolgozni, hanem a V1 és V2 abszolút térfogatokkal:
V1/T1=V2/T2.
A hőmérséklet itt Kelvinben értendő, azért jelöljük nagy T-vel. Ha kis t betűt írsz, az °C-ban van!
Az átszámítás mint ismeretes: T=t+273,15 [K].
Vagyis ha °C-ben akarod felírni akkor
V1/(t1+273,15)=V2/(t2+273,15).
Az a baj egyébként, h. kiírjátok a képleteket innen-onnan, de a hozzá tartozó elméleti háttérről fogalmatok nincs.
Pedig elvileg a LEGELSŐ fizika órán megtanítják az SI alapegységeket, és ez hőmérsékletnél Kelvin. (régebben Kelvin-fok).
A Celsius-skála nem tartozik az SI-be!
Hű, kedves 12-es és 14-es, ekkora archoz legalább olvasni tudnál, de úgy látom a kioktató stílus mellett az már nem fér bele. Kedves barátom, rég rájöttünk, hogy kelvinben kéne számolni, és rég nem a kérdésben kiírt első feladatnál tart a kérdező. Dehát tényleg, ha olvasni luxus... Eszem megáll...
Visszatérve a #9-ben írt feladathoz:
Ugye a p1*V1/T1 = p2*V2/T2 egyesített gáztörvényt használjuk. p2-őt keressük, a többit ismerjük. A fenti képletből p2-őt kifejezve:
p2 = T2/V2*p1*V1/T1, ami 1,678 bar. Jól számoltál. A 14-es okoska minden bizonnyal ki sem számolta...
# 15/15
Köszönöm szépen! :)
akkor legalább tudom, hogy most nem nálam volt a baj.
a kedves 12.-esnek meg valóban nagy arca van, hidd el elég baj az neki :)
köszi még 1x :)
"Kedves barátom, rég rájöttünk, hogy kelvinben kéne számolni, és rég nem a kérdésben kiírt első feladatnál tart a kérdező."
A #13 komment nem ezt mutatja...
Mellesleg ki a franc gondolná, hogy egy kérdés alatt három különböző van. Persze h. nem olvas végig mindent az ember.
Az a nevetséges, hogy megpróbál az ember rendesen leírni mindent korrektül, erre még ti vagytok felháborodva, köszönömről nem is beszélve...
Egyre rosszabb lesz ez a honlap is komolyan mondom. Ahogy halad az idő, hülyülnek az emberek, semmibe veszik a segítséget.
A segítséggel nincs baj, sőt! Az előtted író úriembernek nagyon hálás vagyok, segített, sőőt, nem volt lusta, elolvasta és ki is számolt mindent és érthetően elmagyarázta.
Nem nagyképűsködött, nem volt pökhendi sem.
Nem azzal van a baj, hogy segítenél, csak a stílus...
Minden jót! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!