Hogy kell kiszámolni ezt az egyszerűnek mondott fizika példát?
Értem én hogy egyszerű, de nem megy nekem, és nem tudom hol rontom el...
Számítsa ki, hogy hány dm3 méter lesz a térfogata 40cm3 térfogatú, 10 celsius fok hőmérsékletű hidrogéngáznak, ha állandó nyomásan 650 c fokra növeljük a hőmérsékletet.
tudom hogy v1/t1=v2/t2, csak nem megy az alkalmazása...
ha valaki elmondaná akkor hátha.. :)
köszönöm
A V1 a kezdeti térfogatot, a T1 a kezdeti hőmérsékletet jelenti. V1/T1 tehát 40/10 = 4 (most az egyszerűség kedvéért elhagyom a mértékegységeket).
V2 és T2 a melegítés utáni térfogat és hőmérséklet. Ebből tudjuk a hőmérsékletet.
V2/T2 = 4, ezt is tudjuk, hiszen pont annyinak kell lennie, mint V1/T1-nek.
Mivel tudjuk T2-őt, behelyettesítjük:
V2/650 = 4
Innen az a kérdés, hogy melyik szám az, amelyiket, ha elosztjuk 650-el, akkor 4-et kapunk. Nagyon egyszerűen megkapjuk: a 650-et megszorozzuk 4-el. Az eredmény 2600. (És valóban 2600/650 = 4)
V2 = 2600 cm^3 = 2,6 dm^3
Köszönöm szépen, hogy segítettél.
Nekem is ez jött ki amikor próbálkoztam, de a megoldókulcs szerint 0,13dm3 a megoldás. :)
de ha szerinted is ennyi akkor csak ez lehet!
Köszönöm mégegyszer
Kimásoltam így biztos hogy pontos:
Számítsa ki, hogy hány dm
3
lesz a térfogata 40 cm
3
térfogatú, 10 ºC hőmérsékletű hidrogéngáznak,
ha állandó nyomáson 650 °C hőmérsékletre melegítjük!
Igen, én is így látom a dolgokat.
Nem ez az első eset hogy hibás a megoldókulcs.
:)
köszi :)
itt meg ugye 54 fok a megoldás?
Egy gázmennyiség térfogata 27 °C hőmérsékleten 100 dm3
. Hány °C hőmérsékletre kell
felmelegíteni a gázt, hogy a térfogata állandó nyomáson 0,200 m3
legyen?
na hát ezért űlök itt 1 órája, mert nekem ezek tényleg csuklóból mennének.. de mindenre mást ad a megoldókulcs...
de van itt egy kicsit "nehezebb"
Számítsa ki a nyomását a 10 dm3
térfogatú, 150 °C hőmérsékletű és 5,0 bar nyomású
gáznak, ha térfogatát 5 dm3
-rel növeljük és a hőmérsékletét 210 °C-kal csökkentjük!
nekem megoldásnak: 167850,0426Pa jött ki.
Nézd már meg légy szives, jól számoltam-e, mert a megoldókulcs szerint 498759,31 Pa-nak kellene lennie.
ha ez is, akkor nem csinálom a példákat tovább
köszi
Hopp, és igen, mi rontottuk el. Most legszívesebben én magam pontoznám le a válaszamiat, ha tudnám....
Egyetlen apró, pici dolgot nem vettünk figyelembe: a hőmérsékleteket kelvinben kéne számolni!
Így a 10 celsius fok 283 kelvin, a 650 pedig 923.
A V1/T1 az első feladatban így kelvinben és köbdeciméterben 0,04/283 = 0,0001413
Behelyettesítve V2 pedig 0,13
Tehát tényleg 0,13 dm^3 a megoldás. A többi feladatnál is ugyanez lesz, át kell váltani kelvinbe.
Az utolsó feladatnál gondolom az egyesített gáztörvényt használtad, tehát p1*V1/T1 = p2*V2/T2.
Ha itt is átváltod a celsius fokokat kelvinbe, az is jó lesz.
Elnézést, sorry, nem tudom, hogy sikerült ennyire benéznem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!