Mekkora a kör részeinek területe, ha a következőket tudjuk?
A kör sugara 19 m. Meghúztunk egy 38 m hosszú átmérőt, végpontjai A és B.
Az egyik végpontból rajzoltunk egy húrt, 40 fokos szöget zár be a végponttal. Így két szakaszt rajzoltunk a körbe. Mekkora területű részekre osztja fel egyenként a két szakasz a kört?
(az egyik könnyű, hiszen a kör teljes területének a fele, de a másik kettő?)
Egy ábra egyértelművé tette volna a kérdést. Ha a körszelet területe a kérdés, akkor arra találsz képletet a fv. táblában.
Nem kell érteni, egyszerű behelyettesítés, óvodás példa.
Egy megoldás a sok lehetőség közül.
Vegyük sorba a területeket
A1
Az első terület nem probléma, az a félkör területe
A1 = R²π/2
A2
Ha a kör középpontját összekötöd a C ponttal, akkor a területet felosztottad egy körcikkre és egy háromszögre
A körcikk területe
Ehhez a körcikk középponti szöge kell.
Mivel az AC ívhez tartozó kerületei szög ismert (α), ezért a középponti szög ennek a kétszerese (2α), így a körcikk területe
Ac = R²*2α/2
A háromszög területe
Ehhez kell a háromszög magassága (a C pontból az AB átmérőre húzott merőleges szakasz), ami így
m = R*sin2α
ezzel a háromszög területe
Ah = R*m/2
Ah = R²*sin2α/2
Ezek után az A2 terület
A2 = Ac + Ah
A2 = (R²/2)(2α + sin2α)
A 2α-t radiánban kell behelyettesíteni.
2α = 2α[°]*π/180 [rad]
A harmadik terület az első kettő különbsége
A3 = A1 - A2
A3 = (R²/2)(π - 2α - sin2α)
Ha kérdés van, tedd fel!
Első vagyok, az én megoldásom a következő: A BC szelet képletét kinézed a fv. táblából, mert mondtam h. benne van.
A magassága m=R-(4R^2-h^2)^(1/2) hol h a húr hossza.
A körszelet területe:
T=[iR-h(R-m)]/2. Itt az ivhossz nyílván i=R(pi-2ß).
ß-val a 40°-ot jelölöm.
A húr hosszát pl. a következő módon számítod ki: Felveszünk egy kör közepű descartes-koordinátarendszert.
A kör egyenlete nyílván
x^2+y^2=R^2, az egyenesé pedig
y=(x-R)*tg(ß).
Ebből a B pont koordinátáira egyszerűen adódik hogy:
xB=R*[tg(ß)^2-1]/[tg(ß)^2+1] ill.
yB=-2Rtg(ß)/[tg(ß)^2+1]. Ebből a h-val jelölt húrhossz egyszerűen apitagorasz tételből adódik:
h=2R/gyök(1+tg(ß)^2).
A húr magassága ezáltal:
m=R-Rtg(ß)/gyök(1+tg(ß)^2) alakú.
A területképletbe behelyettesítve pedig:
T=R^2*[(pi/2)-ß-{tg(ß)/(1+tg(ß)^2)}].
Igazolható, hogy tg(ß)/(1+tg(ß)^2)=sin(ß)*cos(ß)=sin(2ß)/2, ebből pedig következik hogy az itt levezetett végképlet azonos az előző válaszoló végeredményével.
Ilyen egyszerű a megoldás, azért van a fv. tábla.
Az # 5/5-ös válaszolónak:
Élvezettel figyelem az ütésváltást, de áruld már el, mitől egyszerűbb a te megoldásod, mint a # 4/5-ösé, aki megadott három egyszerű képletet, amibe csak be kell helyettesíteni a feladat megadott értékeit?
A kérdező helyében biztos nem állnék neki a kacskaringós válaszodat végigszámolni. :-)
De hát ízlések és pofonok... :-)
#6-nak: Nem mondtam én egy szóval sem hogy egyszerűbb. Hiszen alapból mindkét megoldási módszer teljesen logikus, és már önmagában egyszerű mindkettő.
Az igazi nyílván az lenne, ha kettős integrált számolnánk a körszelet fölött. Az minden alakzatra általánosan jó módszer lenne.
Miattam meg mindenki úgy számol ahogy akar. Egyébként még tudnék mondani 4-5 más megoldási módszert is.
Hogy ki melyiket választja, tényleg izlés kérdése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!