Matematika sulyvonal, hogy tudom kiszamitani?
Sziasztok kaptam hazifeladatot es az a feladat hogy egy haromszogbek tobb adatat ki kell szamolni.
Itt a kordinata A(1;1),B(5;1),C(1;4) ebbol a teruletet kiszamoltam heron keplettel ami 6 lett.
Sulypontot is kitudtam szamolni, de a sulyvonalat nem tudom, es nem is ertem, valaki segitene nekem megerteni?
Pedig a Héron-képlethez kellenek az oldalhosszok, azokat meg valahogy csak kiszámoltátok...
Mivel a súlypont (P) biztosan rajta van a súlyvonalon, ezért az AP vektorral már ki tudjuk számolni a súlyvonal egyenletét (egyébként a szemközti oldal felezőpontját kellene kiszámolni, és arra felírni a vektort), abból csinálsz egy normálvektort (felcseréled a koordinátákat és az egyik (mindegy, hogy melyik) előjelét megváltoztatod (érdemes úgy, hogy az első koordináta előjele pozitív legyen)), és az A*x+B*y=A*(x0)+B*(y0) egyenletbe behelyettesíted az adatokat; itt A és B a normálvektor koordinátái, x0 és y0 pedig az A csúcs koordinátái.
úúú, mások nagyon nehezen magyarázzák el, én csak így tudom:
egy súlyvonal egyenletét úgy tudod kiszámolni, ha veszed bármelyik oldalnak az oldalfelezőjét és a vele szemközti csúcs koordinátáit
pl. megvan az A(1;1) pontom, a vele szemközti "a" oldal felezőpontját megállapítom Fa({b1+c1}/2;{b2+c2}/2) => Fa(3;2,5)
megkapom az irányvektorát a "a" oldal súlyvonalának: AFa(3-1;2,5-1) => v(2;1,5)
ebből a normálvektor n(1,5;-2)
megvan egy pont, amin átmegy: A(1;1)
így feltudom írni az egyenletet: 1,5x-2y= 1,5*1+(-2)*1
megkaptam az "a" oldalon és A csúcson átmenő súlyvonal egyenletét: 1,5x-2y=-0,5
remélem nem csináltam benne hibát és érthető voltam :)
Igazabol lenne itt egy kerdesem.
"megkapom az irányvektorát a "a" oldal súlyvonalának: AFa(3-1;2,5-1) => v(2;1,5) "
Itt a -1 az mi? Miert -1?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!