Eliminációnál tömény kénsavat vagy tömény lúgot (NaOH) használnak?
Figyelt kérdés
etanol -> etén + víz (itt kénsavat), de kb. minden más eliminációhoz a tankönyv NaOH-t ír. Miért?2016. ápr. 8. 23:12
1/5 anonim válasza:
Ez a könyv azt is írja, hogy a kénsav intramolekuláris vízelvonással operál, azaz a NaOH használható a halogénezett szénhidrogénekre jellemző eliminációs reakciókra, a kénsav meg inkább tekinthető vízelvonószernek, valamint a NaOH sót képez az adott hidrogén-halogeniddel, a H2SO4 mit képezne? :D
2/5 A kérdező kommentje:
Ah én is szeretem a kémiát,de azért hajnali 3-kor nem valaszolnek egy gyakoris kérdésre lol. Szóval azt irod,hogy vizeliminaciora kell kensav,minden masra ott a mastercard(naoh)?
2016. ápr. 9. 07:32
3/5 anonim válasza:
Én gyűlölöm a kémiát, csak sajnos így állok az érettségire felkészülésben, hogy hajnalban is nyomom. :D Nem, a NaOH a halogénezett szénhidrogéneket "eliminálja", a kénsavat azért lehet másra is használni, de ha te is érettségire készülsz, szerintem nekünk azokat nem kell tudni, hogy azon kívül mire, ami a könyvben van. :D Elég annyit megjegyezni, hogy a vizet mindig a kénsavval "vonatják el".
4/5 A kérdező kommentje:
Későn kezdtel el tanulni vagy miért? Egyébként szurkolok,én is erettsegire készülök:)
2016. ápr. 9. 19:05
5/5 anonim válasza:
Kicsit talán igen, meg mert a feladatok nem nagyon akarnak menni, az elmélettel nincs para. Akkor hajrá neked is :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!