Van-e olyan 3 jegyű szám, amelyikből ha kivonjuk a szám fordítottját négyzetszámot kapunk?
Nincs.
A segítség: indirekten tegyük fel, hogy van.
Az oszthatósági szabályokat kihasználva tudunk mondani valamit errôl a különbségrôl. Azt is kihasználva, hogy négyzetszámnak kell lennie, még többet tudunk mondani. Viszont ekkor már nem lehet két pozitív 3jegyû szám különbsége.
Sok sikert.
Legyen [abc] egy pozitív háromjegyű szám melynek a százas helyiértékén a, tízes helyiértékén b és egyes helyiértékén c áll. A fordítottja [cba]
Ekkor [abc]-[cba]= 100*a+10*b+c - (100*c+10*b+a)=
= 99*a - 99*c = 99*(a-c)
Ez akkor lesz négyzetszám ha a-c osztható 11-gyel, mert 99=9*11 és a 9 négyzetszám. Mivel a, b és c 0-9 közötti pozitív egész szám ezért a-c sosem lehet egyenlő 11-el. Tehát nincs ilyen háromjegyű szám.
Elôzô: szerintem rosszul értelmezed, de én is elrontottam:)
Ha bármely palindrom számból kivonjuk a fordítottját (ami önmaga), akkor 0-t kapunk, ami négyzetszám.
Tehát tényleg elkapkodott volt a megoldásom, hiszen az összes palindrom 3jegyû szám ilyen.
Viszont másfajta megoldás nincs, erre már jó az elsôben felvázolt gondolatmenet
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!