A háromjegyű természetes számok közül hány olyan van, amelyben szerepel a 2-es számjegy?
102 - 1 db
112-192 - 9db
Ez 10 db. Ugyanígy felírható a 200-asokra ... 900-asokar.
Tehát 9*10=90 db ilyen szám van.
Az első jó, de bonyolult, a második nem jó (ahogy #3 is észrevette).
Szerintem ezzel a gondolatmenettel a legegyszerűbb:
Összes háromjegyűek száma 900. Ez egyrészt egyértelmű, de gondoljunk jobban bele: mondjuk úgy jön ki, hogy első helyen állhat 9-féle (0 nem), másodikon 10-féle, harmadikon is, tehát 9·10·10 = 900.
Na most ha megtiltjuk a 2-est, akkor ez 8·9·9-re módosul, ami 648. Ennyiben NINCS 2-es.
Ezért 900-648 = 252 számban VAN.
#1-esben csak annyi hiba van, hogy míg a 222-t 3-szor számolta bele, addig csak egyszer vonta ki. Így az ő módszerével eggyel nagyobb, azaz hibás megoldást kapunk.
Ha ezt korrigáljuk, akkor jó lesz. (-1)
#5 -nek : Azért, az 1. válaszoló válasza nem csak annyiban tér el a helyestől, amit Te írtál (az 1 - est támogatandó). Nem csak 1 a különbség, ill. egyéb "finomságok is vannak még, hogy összejöjjön az a 252 - mint helyes válasz.
Tán rokonod az 1-es válaszoló (azt már nem is merem feltételezni, hogy te magad vagy az). Jól megtámogattad az amúgy nagyon gyenge válaszát.
Tán kiszámolhattad volna úgy, ahogy ő írta, és akkor tán nem kéne ilyen hülyeségeket feltételezned tán!
Minden háromjegyű ami kettessel kezdődik = 1 * 10 * 10 = 100
+
minden, amiben benne van, hogy "huszon" = 9 * 1 * 10 = 90
+
minden ami kettessel végződik = 9 * 10 * 1 = 90
-
amiben legalább kétszer szerepel a kettes = X
---------------
X =
"22a" alakúak = 1 * 1 * 9 = 9
+
"2a2" alakúak = 1 * 9 * 1 = 9
+
"a22" alakúak = 8 * 1 * 1 = 8
+
"222" = 1
= 27
--------------------
az eredmény:
100 + 90 + 90 - 27 = 253
Azt meg üsd be a számológépedbe, hogy ez mennyivel tér el a 252-től! Tán...
Előző vagyok. Tudom, az alkoholos befolyásoltság nem mentség, de nálam az is bejátszott, amikor írtam azt a marhaságot. Igazából én sem értem, hogy miért írtam, mert tegnap én is kiszámoltam oly módon, mint amit kifogásoltam.
Még egyszer is bocs'!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!