Nyomóerő kiszámítás?

Figyelt kérdés

Ha 5kg-os testet ledobok 10 m-ről mekkora a nyomóereje földet éréskor? hogy kell ezt kiszámolni?

Mennyi az Fny? Csuklóból nekem az mgh mint helyzeti energia jutott eszembe de ez nem jó mert ennej Joule a mértékegysége.

2016. márc. 7. 17:04
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:

Vagy eszembe jutott az impulzus.

(delta)I= F*(d)t azaz F=I/t vagyis F=mv/t

v= √(2s/g)*g

vagyis F= [m*√(2s/g)*g] / t

t az ugye a becsapódási idő. na ezt most jó kérdés, hogy mennyi legyen. 0,2 mp?? mert akkor a végeredmény 353,6 N

De honnan tudom meg a becsapódási időt? :)

2016. márc. 8. 19:12
 12/14 Minekvan ***** válasza:

Hát ez az, amit én is írtam, nem ismerjük az impulzus idejét.Persze a 9# válaszadó okoskodása értelmében, elég hasra ütni és meg van a becsült becsült idő.

Például autóknál, ütközési tesztekkel mérik ezt az időt lassított felvételek segítségével. Átlagosan 150ms körül van, ez alatt történnek a deformációk, amik felemésztik az ütközés energiáját és a kocsi leáll. A légzsákok aktiválása is ez alapján van beállítva, ami kb.80ms körül van.Tehát a feladványodban is kéne szerepelni az időnek, vagy más paraméternek. Ahogy mondtam, az idő csak közelít a 0-hoz és ettől még nagyon messze van, de valamekkora mindig van. Na ezt rövidke impulzust szeretnénk ismerni.

2016. márc. 8. 21:00
 13/14 anonim ***** válasza:
Ennyi adat alapján nyilván nem lehet kiszámolni, hiszen teljesen más eredményt kapsz akkor, ha a "föld" egy jó vastag szivacspárna, és mást, ha beton.
2016. márc. 9. 11:15
 14/14 A kérdező kommentje:
Értem, igazatok van. Most már jobban átlátom a kérdést köszönöm a válaszokat!
2016. márc. 9. 12:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!