Mekkora a felszíne és a térfogata annak a szabályos hatoldalú gúlának, amelynek alapéle 12 cm, oldaléle pedig 18 cm hosszú?
Hol akadtál el benne?
El tudod képzelni a hat oldalú gúlát fejben? EZ lenne a kiindulási alapja a feladatnak.
Akkor egy rövid ismertető:
Felszínt úgy lehet számolni, hogy összeadod az összes oldallap területét és hozzáadod az alaplapét. Mivel gúláról van szó, ezért az oldallapok háromszögek. Meg is van adva 2 adat, ebből ki is lehet számolni egy oldal területét. Ezt megszorzod öttel, mivel öt oldallap van. Alaplap pedig egy sima ötszög, ennek mennie kell (adott minden oldala).
Térfogat: van egy általános térfogat számítási képlet gúlákhoz, azt is lehet használni (V=Ta/3).
Még egy dolgot kifelejtettem, ahogy néztem a második válaszoló írását (egyébként második, a gúlának egy alaplapja van, te a hengerre gondoltál szerintem), elgondolkoztam azon, hogy mit is jelent a "hatoldalú gúla". Internet szerint ennek a testnek 7 lapja van (6 oldal + 1 alap, igen így is lenne logikus), azonban én ezt még 6 lapúnak tanultam, erre is vonatkozik az írásom. Ha ez tényleg 7 lapú, akkor csak annyiban változnak a dolgok, hogy az alapja nem öt, hanem hatszög.
Bocs, a sok hozzászólásért :(
(Ui.: manapság ezt hány oldalú testnek "tanítják"?)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!