Igaz-e, hogy a következő számok egy mértani sorozat egymást követő tagjai?
Légyszi érthetően írjátok le, minden apró mozzanatával együtt, mert dogát írok 2 nap múlva, és nagyon nem értem :(
Mértani sorozat definíciója szeint ha egy tagot elosztasz az előzővel, minig ugyanazt a számot kell kapnod, ami a kvóciens, jele q (quotient).
Ha sorban vannak (mivel egymást követőt ír, én így értelmezem), akkor oszd el a másodikat az elsővel, illetve a 3.-at a másodikkal. Ha ugyanazt kapod(lehet hogy rendezgetni kell), akkor mértani sorozat.
Én most beütögettem a számológépbe, az elsőre 19,027 , a másodikra 13,9307 , a harmadikra 10,196 jött ki. Akkor ezek nem egy sorozat tagjai?
Mi matekon elkezdtük ezt megoldani gyöktelenítéssel, logaritmussal, csak nekem az nagyon összetett, meg be sem fejeztük. Ha csak beütöm a gépbe és leírom, hogy mit csinálok, azt matek érettségin elfogadják?
Papíron kiszámoltam, az lesz. Annyi segítség, hogy a másodikat megszorzod az első reciprokával, akkor "(gyök3 + 1) / gyök3 + 2" jön ki.
Ha megszorzod az egysoros 3.-at a 2. reciprokával, összevonás után ugyanezt kapod. Tehát mértani.
Ja bocsi, nem osztottam el őket XD
Igen, úgy ugyanaz jön ki, 0,73 végig.
Hát nem tudom hogy ha leírod hogy számológéppel ellenőrizted és ez jün aki, arra mit lépnek.
Nem elegáns, de a problémát az adott eszközökkel megoldottad.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!